Recordaantal rokers gestopt

Ruim drie miljoen Nederlanders rookten vorig jaar in meer of mindere mate. Zeker 110.000 Nederlanders stopten er helemaal mee.

Foto Marco de Swart / ANP

Vorig jaar rookten ruim 110.000 Nederlanders minder dan in 2016. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Trimbos-instituut en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorig jaar stak 23,1 procent van de Nederlanders af en toe een sigaret op. 17,2 procent deed dat dagelijks.

De daling past in een trend. In 2015 rookte nog 26,3 procent van de Nederlanders, van wie 19,5 procent dagelijks. Voor die tijd bleef het aantal rokers jarenlang nagenoeg gelijk - minstens een kwart van de volwassenen rookte.

Een andere trend is dat rokers die niet stoppen, wel minder vaak een sigaret opsteken. Vorig jaar rookten 2,35 miljoen mensen dagelijks een sigaret of sigaar - ruim 170.000 minder dan een jaar ervoor. Nog altijd roken mannen vaker dan vrouwen en laagopgeleiden meer dan hoogopgeleiden.

Hoeveel van de gestopte rokers er in 2018 weer zijn begonnen met roken is onduidelijk. Volgens het Trimbos-instituut begint 90 procent van de rokers binnen een jaar na het stoppen opnieuw.

Lees ook: Roken kost gemiddeld 2.000 euro per jaar