4 doden en 156 gewonden bij protesten Gaza

Het is de vierde ‘Grote Mars van de Terugkeer’, een reeks protestmarsen in het kader van het zeventigste bestaansjaar van Israël.

Foto Mohammed Saber/EPA

Bij gevechten tussen het Israëlische leger en demonstrerende Palestijnen in de Gazastrook zijn vrijdag vier demonstranten omgekomen door schotwonden. Ook raakten nog eens 156 mensen gewond, meldt Reuters.

Vanuit de Gazastrook werd het Israëlische leger door middel van katapulten bekogeld met stenen, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van de Israëliërs om niet te dicht bij de grens te komen.

Onder de doden was onder meer een vijftienjarige jongen. VN-vertegenwoordiger in het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, noemde het vrijdag “schandalig” dat een kind om het leven is gekomen en hij wil dat de dood van de jongen onderzocht wordt:

Twitter avatar nmladenov Nickolay E. MLADENOV 🔴 It is OUTRAGEOUS to shoot at children! How does the killing of a child in #Gaza today help #peace? It doesn’t! It fuels anger and breeds more killing. #Children must be protected from #violence, not exposed to it, not killed! This tragic incident must be investigated.

Vrijdag zouden opnieuw duizenden mensen op de been zijn geweest tijdens een ‘Mars van de Terugkeer’, een reeks protesten tegen het Israëlische beleid in de regio. Het is de vierde week op rij dat de Palestijnen massaal demonstreren. Sinds eind maart zijn daarbij tot nu toe 35 Palestijnse betogers om het leven gekomen.

Naar schatting raakten meer dan 1.600 mensen gewond, onder meer door het gebruik van kogels en traangas. Het beleid kwam Israël internationaal op veel kritiek te staan maar premier Benjamin Netanyahu verdedigde zich door te zeggen dat het Israëlische leger de betogers weghoudt van de grens om de eigen Israëlische burgers te beschermen.

Lees meer over de Grote Mars van de Terugkeer en het geweld dat daarop volgde.

Tentenkamp aan de grens

De demonstraties worden geleid door de Palestijnse islamitische politieke beweging Hamas. De Palestijnen besloten eind vorige maand daarom om een tentenkamp op te zetten om te demonstreren tijdens het zeventigste bestaansjaar van de staat Israël eind april. Volgens een woordvoerder van Hamas zullen rond 15 mei de demonstraties een hoogtepunt bereiken omdat dan ook op andere plekken aan de Israëlische grens wordt gedemonstreerd.