Brieven

Werk vinden is een hele prestatie

Foto ANP

Dinsdag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat na tweeënhalf jaar 11 procent van de vluchtelingen een baan heeft (Vluchtelingen amper aan het werk, 17/4). Mensen zullen dit percentage misschien zorgelijk vinden. Ik vind het echter een hele prestatie.

Nederland heeft een eigen cultuur en een eigen taal. Nederlanders hebben zelf soms al moeite met die taal, vluchtelingen hebben het hier dus al helemaal zwaar mee.

De vluchtelingen die naar Nederland komen, doen dat niet zonder reden. Ze hebben een zware tijd achter de rug en hebben het ook nog moeilijk met de integratie. Ze moeten de Nederlandse taal leren. Daarnaast moeten ze zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur. Dat allemaal kost veel tijd.

Verder moeten we rekening houden met de discriminatie op de arbeidsmarkt. Als iemand Mohammed heet, is de kans groot dat hij minder snel wordt aangenomen dan iemand die Henk heet.

Kortom, het is maar liefst elf procent van de vluchtelingen gelukt om zich – ondanks alle tegenslagen – binnen tweeënhalf jaar een plaatsje op de arbeidsmarkt te verschaffen. Die vluchtelingen mogen best trots zijn op zichzelf en de Nederlanders op hen.