Europese Commissie onderzoekt feilen in EU-systeem voor melding ‘foute’ medici

Waarschuwingsmechanisme

De Europese Commissie doet onderzoek naar het meldingssysteem dat moet voorkomen dat ‘foute’ artsen in een ander land doorwerken. NRC bracht eerder de gebreken van dit waarschuwingssysteem aan het licht.

Naar aanleiding van het medische schandaal rondom ex-neuroloog Ernst Jansen Steur trad in 2016 het Europees Waarschuwingsmechanisme in werking. Twee jaar na invoering kunnen disfunctionerende zorgverleners nog altijd over de grens doorwerken.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) kaartte de kwestie aan bij de Europese Commissie. Daarop meldde de Commissie maandag bezig te zijn met onderzoek naar de wetgeving waar het waarschuwingsmechanisme deel van uitmaakt. Waar dit onderzoek zich precies op richt, kon de Commissie desgevraagd niet toelichten.

Volgens de wet zijn alle EU-leden sinds 2016 verplicht disfunctionerende zorgverleners te vermelden. Toch hebben tien van de 28 lidstaten het systeem nooit gebruikt om te waarschuwen voor bestrafte medici. Voor Nederland is het daardoor moeilijk te controleren of artsen en tandartsen uit die tien landen betrouwbaar zijn.

De EU noemt als mogelijke oorzaak van het gebrekkige systeem „een implementatiekloof”. De Commissie wijst erop dat „contact met alle lidstaten om opname en toepassing van dit systeem te verzekeren wordt voortgezet”.

Een ander manco van het waarschuwingssysteem is dat zorgverleners die vóór de invoering in de fout gingen niet worden vermeld. Zo kon het gebeuren dat de Belgische psychiater Arnoud Tanghe (76) ondanks een beroepsverbod in Nederland doorwerkt in Brugge. Hij mag niet meer in Nederland werken omdat hij jarenlang een seksuele relatie had met een patiënt en haar 16-jarige dochter antipsychotica voorschreef zonder haar ooit te hebben gezien. Vanuit Brugge werft hij Nederlandse patiënten.