Verminderen fouten

Gemeenten: stembiljet kleiner, verkiezingen op andere dag

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) willen aanpassing van het verkiezingsproces. Ze vinden dat bij de laatste gemeenteraadsverkiezing te veel fouten zijn gemaakt bij de telling. Stembiljetten moeten kleiner worden, vinden ze, en elektronisch geteld kunnen worden. Verder willen de organisaties verkiezingen in het weekend houden. Doordeweeks is het lastiger leden voor stembureaus te vinden. Ook willen VNG en NVVB af van volmachtstemmen; te fraudegevoelig, vinden ze. Liever zien ze early voting, eerder stemmen dan op de verkiezingsdag. VVD-Kamerlid Sven Koopmans zei woensdag in een reactie dat het tijd is om te experimenteren met elektronisch stemmen en tellen. Hij wil een proef bij de herindelingsverkiezingen van november. (NRC)