Veelscorende spits van Feyenoord

Henk Schouten Oud-Feyenoorder Henk Schouten is overleden. Hij speelde jarenlang in de aanval met Coen Moulijn en Cor van der Gijp.

Henk Schouten
Henk Schouten Foto Henk Lindeboom/Anefo

Oud-Feyenoorder Henk Schouten is overleden. De voormalige aanvaller leed al geruime tijd aan alvleesklierkanker. Hij werd 86.

De geboren Rotterdammer speelde van 1955 tot 1963 in het eerste van Feyenoord en vormde jarenlang een aanvalstrio met Coen Moulijn en Cor van der Gijp. Schouten maakte 125 doelpunten in 194 wedstrijden voor Feyenoord. In 1956 scoorde hij tegen De Volewijckers maar liefst negen keer.

Schouten werd twee keer landskampioen met Feyenoord. De mooiste was wellicht die in 1961, toen Feyenoord na 21 jaar wachten weer de landstitel veroverde, de eerste voor de club in het betaalde voetbal.

Schouten speelde onder meer ook voor Excelsior en Holland Sport. Hij kwam twee keer uit voor Oranje..

Schouten was vorige maand nog aanwezig in De Kuip en verrichtte de aftrap van de benefietwedstrijd voor de stichting die nieuwe behandelmethoden probeert te vinden voor mensen met alvleesklierkanker.

Enkel jaren geleden blikte Schouten in het Feyenoord Magazine nog eens terug op zijn carrière. „Ik heb zoveel mooie dingen meegemaakt: topscorer, tweemaal kampioen geworden, Europa-Cupwedstrijden gespeeld, tegen Pelé en Eusebio gevoetbald. De Grote Faas Wilkes, die zelf bij Inter Milan en Valencia heeft gespeeld, zei een keer tegen me: ‘Ik ben jaloers op jou, Henk.’ ‘Hoezo dan?’, vroeg ik. ‘Jij bent kampioen geworden! Ik nooit!’” (ANP)