Sigaretten

Japanse sigarettenfabrikant beboet om illegale deal met Nederlandse studentenverenigingen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft negen boetes opgelegd aan tabaksfabrikant Japan Tobacco International (JTI). JTI bedong dat alleen door het bedrijf geproduceerde sigaretten in automaten van studentenverenigingen kwamen.

In ruil daarvoor kregen de verenigingen sponsorgeld, meldde dagblad Trouw woensdag. Dat ziet de NVWA als illegale sponsoring van het Japanse bedrijf. Het zou gaan om onder meer de verenigingen Unitas Amsterdam en het Rotterdams Studentencorps. De verenigingen krijgen volgens Trouw geen boete, omdat toezichthouder NVWA zich zou richten op degene die sponsort.

JTI (omzet in 2017: 10,5 miljard dollar) is onder meer eigenaar van de sigarettenmerken Camel, Winston en Natural American Spirit. De NVWA geeft geen commentaar over de hoogte van het boetebedrag. Het aanprijzen van of bekendheid geven aan tabaksproducten via sponsoring is verboden: de boete hiervoor begint bij 45.000 euro. Japan Tobacco International kan nog in beroep gaan tegen de boete. (NRC)