Schoonvader

27 jaar cel voor dokter Gyselbrecht in ‘kasteelmoord’ België

Vonnis kasteelmoord De moord op kasteelheer Stijn Saelens hield de gemoederen bezig in België. Dinsdag strafte de rechtbank van Brugge de medeplichtigen.

Het plaatsje Wingene in België.
Het plaatsje Wingene in België. Foto NICOLAS MAETERLINCK

Arts André Gyselbrecht, hoofdverdachte van de zogenoemde ‘kasteelmoord’ in België, is woensdagmiddag door de rechtbank in Brugge veroordeeld tot 27 jaar cel wegens het geven van de opdracht voor de moord op zijn schoonzoon Stijn Saelens. Ook twee Nederlanders werden veroordeeld wegens medeplichtigheid: Tilburger Franciscus L. krijgt 15 jaar en de Zeeuw Evert de C. 27 jaar. Ook de Belg Pierre Serry moet de cel in: hij kreeg 21 jaar opgelegd.

Eind januari 2012 raakte de 34-jarige Vlaamse projectontwikkelaar en kasteelheer Stijn Saelens, getrouwd en vader van vier kinderen, vermist. Ruim twee weken later werd zijn lichaam in een bos aangetroffen. Schoonvader André Gyselbrecht werd kort na de moord opgepakt: hij zou zijn schoonzoon een paar maanden eerder met de dood hebben bedreigd.

Vorig jaar mei bekende hij opdracht te hebben gegeven tot de moord. Dokter Gyselbrecht zou zijn kleinkinderen en dochter hebben willen redden van Saelens, die zijn kinderen volgens hem misbruikte. Zo vertelde het 7-jarige dochtertje van Saelens in 2011 aan haar oma dat haar vader haar vagina had gezoend, later vertelde ze het kindermeisje over een tongzoen.

Toen Saelens met zijn gezin een nieuw leven wilde beginnen in Australië, was dat volgens Gyselbrecht voor hem de druppel die de emmer deed overlopen. Bij de moord waren in totaal vijf mensen bij betrokken zijn. De inmiddels overleden Nederlandse crimineel Ronald van B. zou Saelens hebben vermoord, bleek uit DNA-onderzoek. De zaak hield de Belgische media de afgelopen jaren flink bezig. Niet alleen doordat het onderzoek zoveel tijd in beslag nam en de rechtszaak meerdere keren werd uitgesteld, ook door de vele details die in de loop der jaren naar buiten kwamen. Behalve de beschuldigingen van incest lekten verwarde schrijfsels van Saelens uit. Hij zou ook geldproblemen hebben gehad en een vrouw in Australië hebben verkracht.

Het kwam de grootvader, die dit in de rechtszaal het „ultieme redmiddel” noemde, op opvallend veel steun in de publieke opinie te staan.