Participatiewet

CPB: kabinetsplan gehandicapten leidt niet tot extra werkgelegenheid

Veel werkende gehandicapten gaan erop achteruit
Veel werkende gehandicapten gaan erop achteruit Foto Roos Koole/ANP Xtra

Het kabinetsplan om gehandicapten onder het minimumloon te laten betalen, levert naar verwachting nagenoeg geen extra banen op. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB).

De CPB-berekening is een tegenvaller voor staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD). Tot nu toe redeneerde zij dat de regeling kan leiden tot meer werk voor gehandicapten, omdat het voor werkgevers eenvoudiger en goedkoper wordt om hen in dienst te nemen.

Nu moeten werkgevers gehandicapten nog een volledig loon betalen, ook al is vastgesteld dat zij minder productief zijn – achteraf krijgt de werkgever een subsidie om daarvoor te compenseren. Dat wil het kabinet veranderen: straks betalen werkgevers alleen voor die lagere productiviteit. De werknemer moet zelf een loonaanvulling regelen bij de gemeente, vanuit de bijstand. De nieuwe regeling, die op termijn een besparing van 500 miljoen euro moet opleveren, geldt alleen voor nieuwe arbeidscontracten.

Het CPB erkent dat het nieuwe systeem makkelijker en goedkoper is voor werkgevers. Maar tegelijk gaan veel werkende gehandicapten erop achteruit, waardoor een baan minder lonend wordt. Bijvoorbeeld omdat ze niet langer pensioen opbouwen. Of omdat ze een werkende partner hebben en hun recht op een loonaanvulling vervalt. Dan zakken ze onder het minimumloon. (NRC)