Midden-Oosten

Vredesinitiatief van D66 en ChristenUnie

De partijen gaan donderdagavond in de Tweede Kamer vragen in Nederland gesprekken hierover te organiseren tussen vertegenwoordigers van de Palestijnen en Israël.

Een Palestijnse demonstrant verschuilt zich achter twee prullenbakken in de straten van Hebron.
Een Palestijnse demonstrant verschuilt zich achter twee prullenbakken in de straten van Hebron. Foto Hazem Bader/AFP

D66 en de ChristenUnie, twee antipoden als het gaat om het Palestijns-Israëlische conflict, roepen gezamenlijk op tot het openen van een verbindingsroute tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Zij zullen minister Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) deze donderdagavond in de Tweede Kamer vragen in Nederland gesprekken hierover te organiseren tussen vertegenwoordigers van de Palestijnen en Israël.

De Tweede Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Joël Voordewind (ChristenUnie) hebben contact gehad met de ambassadeurs van beide landen in Den Haag. Zij stonden volgens hen positief tegenover dit idee. Een veilige verbinding tussen de nu nog door Israëlisch grondgebied gescheiden Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever werd in 2005 afgesproken als een aanvulling op de zogeheten vredesakkoorden van Oslo uit 1993.

Er zijn sindsdien wel studies verricht naar de mogelijkheden van een verbindingsroute, maar aan het plan zelf is nooit uitvoering gegeven. D66 en de ChristenUnie hopen omdat zij een ongebruikelijke combinatie vormen het idee nieuw leven in te kunnen blazen. Nederland faciliteert op een aantal terreinen gesprekken tussen Israëliërs en Palestijnen. „Er moet een oplossing komen die de wanhopige inwoners van de Gazastrook meer lucht geeft”, zegt Kamerlid Sjoerdsma. Zijn collega en coalitiegenoot Voordewind hoopt dat gesprekken een bijdrage kunnen leveren „aan het doorbreken van de huidige geweldsspiraal”.