Honderden vloeren met risicobeton

Instortingsgevaar De onbetrouwbaarheid van ‘breedplaten’ treft ook belangrijke overheidsgebouwen.

De bollenvloeren van een parkeergarage in Eindhoven, die nog in aanbouw was, stortten vorig jaar in.
De bollenvloeren van een parkeergarage in Eindhoven, die nog in aanbouw was, stortten vorig jaar in. Foto Rob Engelaar/ANP

Het uitdijende probleem van onbetrouwbare betonnen vloeren blijft niet beperkt tot schoolgebouwen en garages her en der in Nederland. In het grootste kantoorpand van Den Haag, de twee in 2013 geopende torens van het Rijksvastgoedbedrijf aan de Turfmarkt, zijn de afgelopen weken „veertien ruimtes en 110 werkplekken” afgesloten vanwege problemen met de vloeren. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), dat met het departement van Justitie en Veiligheid in de torens huist.

Op bepaalde plekken in de torens mogen ambtenaren niet langer in grote groepen samenkomen. Dat wordt gecontroleerd door floorwalkers, aldus een bericht op het intranet van BZK. Ook mogen ambtenaren niet meer zomaar bureaus of kasten verplaatsen. Maar onveilig is het volgens de woordvoerder „absoluut niet”.

Urgent risico

Het ministerie is een van de vele nieuwe kantoren, parkeergarages en scholen waar ingrepen of nader onderzoek nodig zijn, vanwege constructiefouten in de vloer. De afgelopen maanden is de ernst van de problematiek duidelijk geworden. „Enkele honderden gebouwen hebben een mogelijk of urgent veiligheidsrisico”, zegt directeur Bob Gieskens van de Nederlandse Vereniging van Constructeurs.

Gieskens heeft als een van de weinigen een overzicht. Constructeurs van zijn vereniging zijn door heel Nederland bezig panden te onderzoeken. Aanleiding is een oproep van BZK, die volgde op het instorten van een nieuwe parkeergarage in Eindhoven door ‘bollenvloeren’ in mei 2017.

Lees ook: Honderden gebouwen mogelijk onveilig door ‘bollenvloeren’

Het probleem draait om zogeheten betonnen breedplaten, die de afgelopen decennia steeds populairder zijn geworden. In circa een kwart van de nieuwe vastgoedprojecten worden de platen toegepast. De ramp in Eindhoven liet zien dat vooral nieuwe, grote gebouwen waar grote ruimtes overspannen worden met breedplaten mogelijk gevaarlijk zijn. In het slechtste geval kunnen de delen gaan schuiven. Onduidelijk is hoe risicovolle vloeren versterkt moeten worden en wat dat gaat kosten.

Rijksvastgoedbedrijf

Uit antwoorden op Kamervragen blijkt dat in nog vijf gebouwen van het Rijksvastgoedbedrijf problemen zijn: vier in Den Haag en de rechtbank in Zwolle waar „werkplekken buiten gebruik zijn gesteld”, aldus de woordvoerder. De andere panden zijn het gebouw van de ministeries van Infrastructuur & Waterstaat en Buitenlandse Zaken aan de Runstraat en panden van de Hoge Raad, Eurojust en Europol.

Pieter Plass van het Centraal Bureau Bouwbegeleiding zegt dat vastgoedeigenaren proberen problemen stil te houden. Volgens hem komt het voor dat er ’s nachts stiekem vloeren getest worden, zodat de gebruikers van een gebouw er geen lucht van krijgen.