De totale ineenstorting van Ajax bleef tegen VVV uit

Daags na de 3-0 tegen PSV, waardoor Ajax de titel misliep, wonnen de Amsterdammers met 4-1.

Ajax-speler Klaas-Jan Huntelaar scoort de 3-1.
Ajax-speler Klaas-Jan Huntelaar scoort de 3-1. Foto ANP

Ajax heeft de eerste wedstrijd in de pijnlijke nasleep van de verloren titelstrijd met 4-1 gewonnen van VVV. De ploeg van Erik ten Hag heeft zo weer vijf punten voorsprong op AZ in de strijd om de tweede plek, met nog twee wedstrijden te gaan. Over anderhalve week staat de onderlinge confrontatie op het programma.

De Johan Cruijff Arena zat donderdagavond halfvol en de ongemakkelijke stiltes gaven aan het begin van het duel ruimte aan een soort vocaal referendum over de polariserende spelmaker Hakim Ziyech. Die werd kortstondig uitgejouwd vanuit de harde kern en, in reactie daarop, secondenlang door een overgrote meerderheid toegezongen. Het applaus na elke geslaagde actie daarna deed geforceerd aan maar het is nodig blijkbaar in dit totaal uit de hand gelopen debat over zijn Ajacied-zijn.

Hoogtepunten

Ziyech, fysiek belaagd toen de spelersbus zondagavond opgewacht werd bij de Johan Cruijff Arena, speelde naar verwachting zijn op één na laatste wedstrijd in de Arena. Gekrenkt, gekwetst, teleurgesteld in hoe het gelopen is – hij is het allemaal. Hij zet zijn zinnen, na het WK met Marokko, op een transfer. Een meer besproken speler was er niet op de eredivisievelden dit seizoen, een opwindendere evenmin. Twee diagonale passes op de opkomende back Joël Veltman en gekruld schot net langs de kruising vormden de schaarse hoogtepunten in de eerste helft.

Vlak voor Ajax op achterstand kwam door een knap doelpunt van Ralf Seuntjens werd aanvoerder Veltman uit de wedstrijd gewerkt door de aanstaande doelpuntenmaker van VVV. De aanvoerder raakte ogenschijnlijk ernstig geblesseerd, Ajax sleepte zich voort op de onstuitbare lijdensweg die dit seizoen is. In no-time trok David Neres – op aangeven van Donny van de Beek en invaller Rasmus Kristensen – de stand naar 2-1 waardoor een striemend fluitconcert de mentaal gekwetste ploeg van Ten Hag bespaard bleef.

Mislukt seizoen, maar geen consequenties

Directieleden Marc Overmars en Edwin van der Sar lieten zich in korte tv-interviewtjes voor de wedstrijd in milde termen uit over het “mislukte” [Overmars] seizoen en stelden dat zij niet de ultieme consequentie verbinden aan de mislukte trainerswissel halverwege het seizoen. Van der Sar: “Erik blijft trainer en ik directeur.”

Lees ook: Zo maakte Ajax er een ordinair seizoen van.

De algemeen directeur had met zijn uitspraken in januari over “in de spiegel kijken” als de prestaties niet zouden verbeteren onder Ten Hag niet de indruk willen wekken dat hij zou opstappen als de achterstand op PSV groter zou worden. “Dat is uit zijn verband gerukt.” Hij erkende wel dat Ajax onder de opvolger van Marcel Keizer “tot nu toe onvoldoende ontwikkeling” heeft laten zien. Hij riep op tot “stabiliteit en rust” en zij over zijn eigen optreden dat hij “daadkrachtiger” had kunnen zijn. Wat dan weer apart is aangezien bij zijn meest ongelukkige besluit, namelijk het wegsturen van een trainer die langzaam maar zeker begon te leveren, hij en directeur spelerszaken Overmars juist te overdadig handelden.

Ach ja. “Door schade en schande wordt men wijs”, zei Van der Sar. Vermoedelijk zullen de raad van commissarissen en in het verlengde de vereniging Ajax als grootaandeelhouder het functioneren van de twee beeldbepalende directieleden beoordelen met hetzelfde vertrouwen in een steile leercurve van de twee oud-topvoetballers in de Ajax-leiding. Duidelijk is dat allen medeverantwoordelijk zijn, zeker inzake het heenzenden van Keizer. En het houdt ook een keer op met het offeren van Ajax-iconen op het altaar van het bestuurlijke amateurisme.

Geen vrije val

De totale ineenstorting na het afgetekend mislopen van de titel zondag in Eindhoven bleef uit, tegen VVV. Ten Hag, zondag in het heetst van de teleurstelling, zei na de 3-0 nederlaag tegen PSV niet bang voor te zijn voor een vrije val. “Ik ben geen man die vreest”, sprak hij na een pittige analyse van de tekortkomingen van Ajax, zichzelf grotendeels ontziend. “We hebben nog heel veel jonge spelers, die niet altijd het besef hebben waar het om gaat. Dat is pijnlijk duidelijk geworden.”

De 3-1 van de duf spelende Klaas-Jan Huntelaar volgde kort na een serie kansen voor een oprukkend Ajax, met een VVV dat weinig meer te vertellen had. Weer zo’n quarterbackballetje van Ziyech op een diepgaande man op rechts, Neres, die alweer zijn twaalfde assist noteerde. De Braziliaan kroonde zich tot man van de wedstrijd, nu het nog enkel om troostplaatsen gaat in het eredivisieklassement. Het slotakkoord, staande ovatie en alles, was voor Ziyech, die met een laag diagonaal schot via binnenkant paal de halfvolle Arena nog met een vleugje klasse naar huis stuurde.

Een opvolger van zijn kaliber is nog niet zomaar gevonden, dat mag duidelijk zijn.