Boeing 737

Toezichthouder eist inspectie na sterfgeval door ontplofte vliegtuigmotor in VS

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben woensdag verplichte inspectie aangekondigd van vliegtuigmotoren van het type dat dinsdag ontplofte op een vlucht van Southwest Airlines, van New York naar Dallas. Daarbij kwam een passagier om het leven. Door de ontploffing van de motor vloog het puin in het rond, ook tegen het vliegtuigraam waarachter een 43-jarige vrouw zat. Het raam brak en medepassagiers hadden grote moeite om te voorkomen dat de vrouw uit het raam werd gezogen. Ze overleed aan haar verwondingen. De Boeing 737 maakte een noodlanding in Philadelphia, ten zuidwesten van New York.

Een jaar geleden had de fabrikant van de vliegtuigmotor al aanbevolen om extra inspecties uit te voeren bij deze motoren. Vorige maand drongen ook Europese toezichthouders er bij luchtvaartmaatschappijen op aan om de inspecties uit te voeren.

Volgens onderzoekers werd de ontploffing veroorzaakt doordat er tijdens de vlucht een rotorblad afbrak. Het blad vertoonde kenmerken van metaalmoeheid.

In 2016 was er ook al een vliegtuig van Southwest waarbij een motor het begaf door metaalmoeheid. Toen al overwoog de Amerikaanse luchtvaartautoriteit extra inspectie voor dit type motoren te verplichten. Uiteindelijk kwam het daar niet van. (AP)