Auto-industrie

Inval bij VW-dochter Porsche vanwege Duits onderzoek naar sjoemeldiesels

De Duitse justitie heeft invallen gedaan bij automaker Porsche in verband met de manipulatie van de uitstoot van dieselauto’s. De actie richt zich tegen medewerkers van Porsche die worden verdacht van bedrog en misleiding. Het gaat om drie verdachten, onder wie een directielid. Porsche, onderdeel van het VW-concern, verklaarde dat bij de inval documenten zijn meegenomen. Porsche en Audi, dat dieselmotoren levert aan Porsche, hebben gezegd volledig mee te werken aan het onderzoek. Audi is ook een VW-dochter.

Porsche is al eerder onderzocht wegens het dieselschandaal dat binnen VW begon. In het najaar van 2016 riep Porsche vrijwillig auto’s van het type Macan terug. In de zomer van vorig jaar werd de Cayenne met 3 liter dieselmotor verboden door de Duitse verkeersminister.

Vorige maand vielen de Duitse autoriteiten ook al binnen bij VW en BMW in zaken rond sjoemeldiesels. In 2015 kwam de fraude met uitlaatgassen bij Volkswagen aan het licht. In de VS schikte het bedrijf voor 15 miljard euro en later kocht het voor 4 miljard vervolging af. (ANP)