Zeven musea geven samen vervolg aan het De Stijljaar

Samenwerking De komende twee jaar besteden zeven Nederlandse musea elk 20.000 euro aan extra promotie voor De Stijl. In 2017 bestond de kunststroming 100 jaar. Dat werd gevierd met tentoonstellingen op 19 locaties.

Schilderijen van Piet Mondriaan en Bart van der Leck in het Gemeentemuseum Den haag.
Schilderijen van Piet Mondriaan en Bart van der Leck in het Gemeentemuseum Den haag. Foto Remko de Waal/ANP

Amersfoort doet mee. Het Haags Gemeentemuseum. Maar ook Winterswijk. En Drachten. In totaal zeven musea gaan door met het promoten van Nederland als het land van Mondriaan en De Stijl. Na het succesvolle De Stijljaar in 2017, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de kunststroming, (600.000 bezoekers, 120.000 uit het buitenland) besteden zij de komende twee jaar elk 20.000 euro aan extra promotie voor De Stijl, een bedrag dat nog wordt aangevuld met geld van NBTC Holland Marketing.

„De Stijl moet een reason to travel worden voor mensen, een onderdeel van de iconen waarom we in het buitenland bekend staan”, zegt directeur marketing Conrad van Tiggelen van het NBTC. Bedoeling is dat de zeven musea op hun websites naar elkaar gaan verwijzen. „In plaats van elkaar te beconcurreren, gaan ze elkaars marketingkracht gebruiken.” De andere drie musea zijn Kröller-Möller, Centraal Museum Utrecht en De Lakenhal in Leiden.

‘Buitengebieden’

Aan het De Stijljaar deden in 2017 32 musea, steden en regio’s mee, met tentoonstellingen op 19 locaties. Voor een rondgang werden in de loop van het jaar door NBTC Holland Marketing zo’n 150 internationale journalisten uitgenodigd, vooral ook om ze te attenderen op ‘buitengebieden’ als Winterswijk (Villa Mondriaan), Amersfoort (Mondriaanhuis) en Drachten (16 door Theo van Doesburg rood, geel en blauw gekleurde huizen, ‘de papegaaienbuurt’). Van de 110 miljoen euro die de bezoekers aan de 19 tentoonstellingen besteedden, gaven de buitenlandse cultuurtoeristen het leeuwendeel uit: 75 miljoen, 80 procent overnachtte in Nederland.

Bedoeling is de komende twee jaar zo nu en dan een extra aanleiding te bieden aan De Stijlbezoekers. Zo wordt gewerkt aan een snelfietsroute met een tiental, aan De Stijl refererende beelden tussen Utrecht en Amersfoort. In Drachten opent nog dit jaar in de Papegaaienbuurt het ‘Van Doesburg-Rinsemahuis’. En in 2019 viert Duitsland 100 jaar Bauhaus. Met de organisatie daarvan zal mogelijk ook worden samengewerkt.

Tijdens het De Stijljaar hield NRC een dossier bij. Lees meer over 100 Jaar De Stijl.