VS - Noord-Korea

Mike Pompeo had in geheim ontmoeting met Kim Jong-un

De beoogde Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft in het paasweekeinde in het geheim in Noord-Korea een ontmoeting gehad met Kim Jong-un, ter voorbereiding van de voorgenomen top tussen Kim en president Donald Trump. Hij was toen nog directeur van de CIA. Dat hebben Amerikaanse regeringsbronnen dinsdag gezegd, meldt persbureau Reuters. Trump accepteerde in maart een uitnodiging van de Noord-Koreaanse leider voor een topontmoeting. Trump wil dat Noord-Korea zijn kernwapenprogramma stopt. Tijdens de Olympische Winterspelen in februari in Zuid-Korea werd de basis gelegd voor betere betrekkingen tussen beide landen. In de maanden daarvoor liep de spanning op door Noord-Koreaanse rakettesten en dreigementen over en weer. (NRC)