Rob Scholte Museum in Den Helder door politie ontruimd

Bruikleenovereenkomst Een slepend conflict tussen de gemeente Den Helder en Rob Scholte kwam dinsdag tot een hoogtepunt. Na een gerechtelijk bevel werd de woning annex museum van de kunstenaar ontruimd.

Rob Scholte bij de opening van een expositie in Museum de Fundatie in Zwolle in 2016.
Rob Scholte bij de opening van een expositie in Museum de Fundatie in Zwolle in 2016. Foto Ferdy Damman

Het Rob Scholte Museum in Den Helder is dinsdagmiddag op last van de gemeente door de politie ontruimd. Kunstenaar Scholte had het voormalige postkantoor dat hij in gebruik had als woning, atelier en museum voor zijn kunstcollectie, afgelopen vrijdag al moeten verlaten omdat de bruikleenovereenkomst afliep. Scholte weigerde dit, waarop burgemeester Koen Schuiling opdracht gaf hem onder dwang uit het pand te zetten.

De ontruiming verliep niet vlekkeloos; een 64-jarige man werd gearresteerd omdat hij bij de arrestatie een agent schopte. Bij de ontruiming is ook beslag gelegd op een deel van de spullen van Scholte. Hij en zijn gezin hebben inmiddels elders onderdak gevonden.

Scholtes museum en atelier waren sinds 2013 ondergebracht in het pand, dat de kunstenaar in bruikleen had van de gemeente. In het najaar van 2017 werd het verkocht aan een aannemersbedrijf dat woningen in het gebouw wil vestigen. Volgens de openbaar aanklager wist Scholte al sinds juni vorig jaar dat hij het pand moest verlaten. Eind vorige maand schreef Scholte een open brief aan premier Mark Rutte, waarin hij Rutte vroeg hem te helpen.

In de jaren tachtig werd Scholte bekend als beeldend kunstenaar. Hij werd met name bekend vanwege zijn postmoderne werken, zo schilderde hij bijvoorbeeld heel nauwkeurig het copyrightteken na. In 1994 raakte hij gewond bij een bomaanslag in Amsterdam, waarbij hij beide benen verloor.

Lees ook dit interview met Rob Scholte uit 2016: ‘Ik bevind me weer in de frontlinie’