Rapport over toetreding

Brussel toont zich opnieuw zeer kritisch over Turkije

De Europese Commissie heeft zich opnieuw bijzonder kritisch uitgelaten over de situatie in Turkije. Het land drijft steeds verder af van Europa, stelt de Commissie in een dinsdag verschenen voortgangsrapport over de toetreding van de Turken tot de EU. De kritiek uit Brussel richt zich met name op de nasleep van de verijdelde Turkse staatsgreep in 2016. Sindsdien geldt de noodtoestand. Daardoor hebben volgens de Commissie de mensenrechten in Turkije het flink moeten ontgelden. Dat geldt ook voor onder meer de vrijheid van meningsuiting en de onafhankelijkheid van de rechtspraak. „Turkije moet de noodtoestand onmiddelijk opheffen”, vindt de Commissie. Het is niet de eerste keer dat de EU commentaar levert op Turkije. In een eerder rapport, uit 2016, was de Commissie al even negatief. (NRC)