NAC ten onder bij Sparta, PSV verspeelt punten

In de Eredivisie worden vijf wedstrijden gespeeld. Met name onderin is het spannend.

Jannes Vansteenkiste scoort namens Roda JC de 1-0 tegen de landskampioen.
Jannes Vansteenkiste scoort namens Roda JC de 1-0 tegen de landskampioen. Foto ANP

Sparta en NAC speelden woensdag om de nacompetitie te vermijden, maar zijn beide nog niet uit de gevarenzone. De spannende wedstrijd in Het Kasteel eindigde in 2-1 voor de thuisploeg. Doelpunten werden namens Sparta gemaakt door Duarte en Spierings. Umar scoorde voor NAC. Soufyan Ahannach moest met een brancard van het veld gehaald worden. De Spartaan liep volgens RTV Rijnmond bij een botsing met een NAC-speler een gebroken kuit- en scheenbeen op en zou direct geopereerd zijn.

AZ heeft in een doelpuntrijke wedstrijd tegen Vitesse in de strijd om de tweede plek in de Eredivisie belangrijke punten binnengehaald. De ploeg won in Alkmaar met 4-3. Nadat Weghorst de score had geopend toonde Alireza Jahanbakhsh, nu topscorer in de competitie, zich met drie doelpunten onmisbaar. De Arnhemse treffers waren van Linssen, Matavz en Mount.

Slotminuten

PSV heeft twee dagen na de huldiging een opmerkelijke nederlaag maar ternauwernood vermeden. Degradatiekandidaat Roda JC stond voor eigen publiek tot in de 86ste minuut op 2-1. Jannes Vansteenkiste maakte na 29 minuten het openingsdoelpunt. Lozano maakte kort daarna de gelijkmaker, waarna Gustafson de club uit Kerkrade weer op voorsprong bracht. Jorrit Hendrix schoot de landskampioen van afstand naar de 2-2 eindstand.

Ook Heracles heeft op het allerlaatste moment een nederlaag afgewend. De Rotterdammers kwamen tegen Heracles vroeg in de wedstrijd op 1-0 door een doelpunt van Ali Messaoud. Na een handsbal op de doellijn van Peter van Ooijen, die daarvoor rood kreeg, bracht Mike van Duinen de stand op 2-0. Dat leek tot in de blessuretijd de eindstand te worden. Binnen drie minuten bracht Monteiro Heracles met twee doelpunten, waarvan een strafschop, weer op gelijke hoogte. Bij het fluitsignaal van Siemen Mulder stond het 2-2.

Feyenoord had geen kind aan Willem II. Vente, Amrabat, Vilhena en Basaçikoglu scoorden. Alleen Ogbeche stelde daar namens de Tilburgers nog iets tegenover. Dankzij de 1-5 overwinning van Feyenoord bleef het verschil met AZ, de nummer drie op de ranglijst, gelijk en de afstand tot FC Utrecht met 11 punten onoverbrugbaar. Willem II verslechterde met het verlies hun positie. De ploeg probeert nacompetitie tegen degradatie te voorkomen.