Ophef over Joodse kandidaat die vrouwen geen hand schudt

Verkiezingen Antwerpen In oktober vinden er verkiezingen plaats. De ultraorthodoxe Aron Berger staat op de lijst van de CD&V. Partijgenoten zijn het niet eens met zijn religieuze regels.

De presentatie van de nieuwste aanwinst van de Antwerpse partij CD&V stond voor woensdag gepland, maar er is nu al ophef: op plek 9 van de christendemocraten komt mogelijk een man die vrouwen de hand niet schudt. De 42-jarige kandidaat Aron Berger is de eerste ultraorthodoxe jood met een prominente plaats op een Antwerpse verkiezingslijst. Dat staat nu op losse schroeven.

In oktober vinden in België gemeenteraadsverkiezingen plaats. De kandidaat kondigde zijn plaatsing zelf aan, en zijn doelgroep is – met een filmpje in het Jiddisch en een interview voor Joods Actueel – duidelijk. CD&V is een van de weinige partijen die gevoel heeft voor het geloof, zegt Berger.

In Antwerpen wonen zo’n 20.000 orthodoxe joden, een van de grootste gemeenschappen van ultraorthodoxe joden ter wereld. Ze wonen grotendeels gecentreerd in een wijk vlak bij het centraal station die ook wel ‘Joods Antwerpen’ wordt genoemd. CD&V hoopte met Berger joodse kiezers te bereiken. Maar binnen zijn partij zijn sommige van zijn opmerkingen niet goed gevallen.

Els Van Hoof, tot voort kort voorzitter van Vrouw en Maatschappij binnen CD&V, zei dinsdag dat ze „niet gelooft dat het de bedoeling is” dat iemand op de CD&V-lijst geen vrouwenhanden wil schudden. CD&V’er en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits benadrukte tegenover VTM Nieuws dat in Vlaanderen „elkaar de hand wordt geschud” en ook in Antwerpen.

Volgens Berger heeft zijn positie niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen: „Integendeel, het huwelijk is voor mij heilig en ook het respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met andere vrouwen.”

Na crisisoverleg met de partijtop besloot de Antwerpse lijsttrekker Kris Peeters dat hij de man niet laat vallen, maar dat hij wél vrouwen de hand moet schudden als hij op de lijst wil. Woensdag wordt van Berger een reactie verwacht.