Recensie

Recensie

Omkeer in de stereotypen van de man

De theatershow Homme Fatale, opgevoerd in Amsterdam, New York en Berlijn, van zanger Sven Ratzke scoorde hoog. In muziekkeuze, stijl en zangstem gooit Ratzke de stereotypen van de man om: hij is beslist elegant, kan slachtoffer zijn of duivels verleidelijk. In de eerste song ‘Elegant Man’ komt die omkering tot uitdrukking: eerst klinkt een zangkoortje waarna Ratzke met donkere stem een man bezingt die elegant gekleed gaat én stijlvol in houding is. De begeleiding is swingend met langgerekte melodielijnen. Juist het tegendeel van de elegante man verkondigt deze ‘homme fatale’ in ‘Mephisto’, een donker lied over de duivelse man die verleidingskunsten inzet. David Bowie en Iggy Pop zijn de helden van Ratzke, en hij brengt enkele geweldige, met diepe en rauwheid omfloerste stem gezongen covers als ‘Satellite of Love’ en ‘Lust for Life’. De cd is ingetogener dan de exuberante shows, en daardoor valt Ratzkes talent des te meer op.