Necrologie

Bush was moeder van een politieke dynastie

Barbara Bush (1925-2018) Amerikaanse First Lady

Decennialang stond ze dicht bij de macht, maar haar ontwapenende zelfspot bezorgde haar een grote populariteit.

Barbara Bush met haar man George en haar zoon George W. in Texas in 2007.
Barbara Bush met haar man George en haar zoon George W. in Texas in 2007. Foto Jason Reed/Reuters

De voormalige Amerikaanse First Lady Barbara Bush is dinsdag op 92-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Houston. Bush, echtgenote van oud-president George H.W. Bush en moeder van oud-president George W. Bush, was al enige tijd ziek.

Barbara Bush stond bekend als een schrandere First Lady tijdens de ambtstermijn van haar man van 1989 tot 1993, en als een vurige verdediger van haar invloedrijke Republikeinse familie, onder wie haar zoons George W. Bush, president van 2001 tot 2009, en Jeb Bush, voormalig gouverneur van Florida en kandidaat voor het presidentschap in 2016.

Met haar karakteristieke grijze haar verwierf ze een reputatie van een pretentieloze First Lady met een scherpe tong, die zich inzette voor leren lezen en schrijven. Voordat ze First Lady werd, was ze acht jaar lang Second Lady tijdens het vicepresidentschap van haar man onder president Ronald Reagan (1981-1989).

Hoewel ze decennialang dicht bij het centrum van de macht stond, had ze een ontwapenende zelfspot die haar een grote populariteit bezorgde. Ze hield zich afzijdig van politieke debatten, maar kwam krachtig uit voor haar mening. Binnen haar familie stond ze bekend als ‘the enforcer’, de handhaver.

Nakomeling van een kolonist

Barbara Bush werd in 1925 in New York geboren als Barbara Pierce, een nakomeling van een kolonist in New England die ook een voorvader was van Franklin Pierce, de veertiende president van de VS (van 1853 tot 1857). In 1945 trouwde ze met George H.W. Bush (nu 93), die ze ontmoette op een dansavond op de middelbare school. Ze kregen zes kinderen; een dochtertje, Pauline ‘Robin’, overleed op 3-jarige leeftijd aan leukemie. Het echtpaar Bush had 17 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen.

Bush was de enige vrouw die zowel haar man als haar zoon tijdens haar leven president zag worden. Weliswaar was ook Abigail Adams vrouw en moeder van een Amerikaanse president. Maar de echtgenote van John Adams, de tweede president van de VS, overleed in 1818, zes jaar voordat haar zoon John Quincy Adams ook president werd .

Barbara Bush was een politieke echtgenote ten voeten uit; ze voerde campagne aan de zijde van haar man. Maar ze mengde zich niet in zijn beleid. „Ik rommel niet in zijn kantoor”, zei ze. „En hij rommelt niet in mijn huishouden.”

Tijdens de Republikeinse conventie van 1988, toen haar man presidentskandidaat werd, zei ze: „Met mij krijgt u wat u ziet. Ik ben geen presidentskandidaat – George Bush is de kandidaat.”

Later voerde ze ook campagne voor haar zoons. Aanvankelijk was ze terughoudend toen Jeb Bush zich kandidaat stelde: „we hebben genoeg Bushes gehad.” Maar toen haar zoon tijdens de campagne steeds persoonlijk werd aangevallen door Donald Trump, sprak ze haar afkeer uit: „Hij heeft vreselijke dingen gezegd over vrouwen, vreselijke dingen over het leger”, zei ze over Trump. „Ik begrijp niet waarom mensen voor hem zijn.”

Oud-president George W. Bush reageerde „bedroefd” op het overlijden van zijn moeder. „Barbara Bush was een fabelachtige First Lady en een vrouw als geen andere”, zei hij in een verklaring. „Ze bracht miljoenen vrolijkheid, liefde en geletterdheid.”

President Donald Trump en First Lady Melania Trump zeiden in een verklaring van het Witte Huis dat Barbara Bush „lang zal worden herinnerd om haar ijver voor land en familie, die ze beide onfeilbaar diende”. Oud-president Barack Obama noemde haar „de rots van een familie die is toegewijd aan openbare dienstverlening.” En oud-president Bill Clinton, die haar man in 1992 versloeg , prees haar „vastberadenheid en elegantie, brein en schoonheid”.