Miguel Díaz-Canel nieuwe president Cuba

Canel volgt de 86-jarige Raúl Castro op. De Castro’s leidden het socialistische eiland sinds 1959.

De Cubaanse vicepresident Miguel Diaz-Canel vorige maand.
De Cubaanse vicepresident Miguel Diaz-Canel vorige maand. Foto Alejandro Ernesto/AP

De Cubaanse vicepresident Miguel Díaz-Canel is de nieuwe president van het socialistische eiland. De Cubaanse regering nomineerde de 57-jarige politicus woensdag als enige kandidaat om de 86-jarige leider Raúl Castro op te volgen, meldt persbureau AP.

Officieel moest het parlement na voordracht nog stemmen over Canel, maar aangezien hij de enige kandidaat was kon de functie hem al bijna niet meer ontgaan. Het Cubaanse parlement stemt doorgaans met gehele of vrijwel gehele unanimiteit voor overheidsvoorstellen. Canel is donderdag direct begonnen in zijn nieuwe ambt.

Lees ook onze analyse van de machtswisseling: Cuba na de Castro’s

In zijn beëdigingstoespraak zei Canel dat hij “de Cubaanse Revolutie zal voortzetten”. Hij zal daarbij “veranderen wat veranderd moet worden”, maar ondertussen de uitkomsten van de revolutie verdedigen en perfectioneren. Ten aanzien van het buitenland zal er niet veel veranderen, zei de nieuwe president. “We staan open voor dialoog met wie ons als gelijken behandelen.”

Verwachte keuze

De keuze voor Canel werd al verwacht. De voormalige ingenieur is sinds 2003 lid van het Politbureau van de regerende Communistische Partij, de enige toegestane partij op het eiland. Hij was van 2009 tot 2012 minister van Hoger Onderwijs en staat te boek als een rechtgeaarde marxist-leninist.

Canel is de eerste president buiten de familie Castro die het land gaat leiden sinds 1959. Dat laatste jaar verdreef de Cubaanse rebellenleider Fidel Castro de toenmalige president Fulgencio Batista. Ook Raúl Castro en Che Guevara namen deel aan deze gewapende revolutie.

Raúl Castro nam het presidentschap over in 2006, toen zijn broer Fidel zichzelf te oud en broos achtte om staatshoofd te blijven. Hoewel Raúl Castro het presidentschap nu neerlegt, blijft hij wel leider van de Communistische Partij. Ook blijft hij leider van het Politbureau. Verwacht wordt dat hij deze posities tot zeker 2021 zal bekleden en in die hoedanigheid nog veel invloed blijft uitoefenen.