Meld Misdaad Anoniem verkoopt tips door aan gemeenten

De autoriteit verkoopt de tips ook door aan onder meer verzekeraars om de kosten te dekken.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Het meldpunt Meld Misdaad Anoniem verkoopt tips per stuk door aan gemeenten. Dat bevestigt de autoriteit woensdag na berichtgeving van De Groene Amsterdammer. De stichting achter de kliklijn zou hier in 2016 ongeveer een half miljoen euro aan hebben verdiend.

Ongeveer 25 gemeenten betalen voor de tips die burgers anoniem via het platform kunnen doorgeven. Gemeenten betalen naast vaste abonnementskosten ook zo’n 47,50 euro per melding. Ook netbeheerders en verzekeraars betalen de autoriteit in ruil voor burgermeldingen. Zij zetten de tips vooral bij fraudebestrijding en risico-inschatting in, aldus het weekblad op basis van een rondgang.

Woningfraude

Sinds de oprichting ontving de autoriteit Meld Misdaad Anoniem ruim 170.000 tips. Dat leidde tot zo’n 20.000 aanhoudingen, zo valt te lezen op de website van de autoriteit. Binnenkomende tips worden door de autoriteit bekeken en beoordeeld. Wanneer een tip bruikbaar is voor een derde partij, bijvoorbeeld in het geval van woningfraude, wordt de melding doorverkocht aan een ‘partner’. Dat kan naast een gemeente ook een verzekeraar of stroomleverancier zijn.

Binnenkomende tips gaan over verschillende zaken. Zo kwam in 2017 een recordaantal meldingen over harddrugs binnen, blijkt uit recente cijfers. Ook het aantal meldingen van witwassen en afpersing nam toe.

‘Kosten dekken’

Het platform zegt de tips al sinds de oprichting te verkopen om de kosten te dekken. In 2003 werd de publiek-private stichting achter het platform, stichting M., opgericht (inmiddels NL Confidential). Het ministerie van Justitie en Veiligheid levert jaarlijks een subsidie van ongeveer een miljoen euro aan de autoriteit en ook het Verbond van Verzekeraars was tot 2012 hoofdsponsor. Nadat deze laatste wegviel, werd gezocht naar nieuwe geldschieters.

Onder meer de politie verwijst burgers door naar het platform om tips over eventuele misdaden of misstanden anoniem te melden. Dit doet zij onder meer in het programma Opsporing Verzocht. Het meldpunt is geen onderdeel van de politie.