Luchtvaart

Hof: wilde pilotenstaking na reorganisatie is geen ‘overmacht’

Luchtvaartmaatschappijen mogen zich niet meer beroepen op overmacht als er onder hun piloten een wilde staking uitbreekt vanwege een plotseling aangekondigde reorganisatie. Dat heeft het Europese Hof van Justitie dinsdag geoordeeld. De maatschappijen moeten voortaan passagiers compenseren die niet kunnen vliegen door een dergelijke spontane werkonderbreking. Aanleiding voor de uitspraak was een staking bij de Duitse tak van TUIfly in 2016. Dat bedrijf kondigde een herstructurering aan, waarna het personeel zich uit eigen beweging massaal ziek meldde. Een flink aantal vluchten viel uit of liep vertraging op. TUIfly weigerde gedupeerde reizigers te compenseren. Volgens de maatschappij was er sprake van buitengewone omstandigheden. (NRC)