Keverplaag

EU-Hof: Polen had Unesco- oerbos niet mogen kappen

Polen had bomen in het Bialowieza-bos, een van de laatst overgebleven oerbossen in Europa, niet mogen kappen. Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde dinsdag dat het land niet heeft voldaan aan zijn, vanuit Europese richtlijnen voortvloeiende, verplichtingen bijzondere natuur te beschermen. Het Bialowieza-bos staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Polen kapte in 2016 en 2017 zeker 10.000 bomen in het 141.885 hectare grote bos, dat in Polen en Wit-Rusland ligt. Warschau heeft altijd volgehouden dat de houtkap nodig was om een keverplaag te stoppen. De inzet van zwaar materiaal daarbij heeft volgens Poolse milieuorganisaties gezorgd voor extra bosschade. De leefgebieden van verschillende dieren zijn aangetast door de excessieve kap, terwijl ook aan verschillende zeldzame plantensoorten schade is toegebracht.

Het Hof stelt dat de omvang van de keverplaag de schaal van de houtkap niet rechtvaardigt. Ook heeft Polen te weinig rekening gehouden met het welzijn van diverse diersoorten in het bos. Polen heeft nog geen boete gekregen omdat het land al is gestopt met het kappen van bomen. Mocht de regering besluiten weer te kappen, dan riskeert Polen een boete van ten minste 4,3 miljoen euro. De Poolse regering heeft gezegd zich bij het oordeel van het Hof neer te leggen. (NRC)