In beeld

In het rijk van de Braziliaanse jaguar

Naar schatting zijn er nog maar zo’n 15.000 in het wild levende exemplaren over van de Panthera onca, oftewel de jaguar. Fotograaf Bruno Kelly reisde af naar het Mamirauá Sustainable Development Reserve in het Braziliaanse Amazoneregenwoud. In dit reservaat wordt onderzoek gedaan naar de plaatselijke jaguars, in de hoop ze op die manier zo goed mogelijk te kunnen beschermen.

Een jaguarvrouwtje zit in een boomtop in het Mamirauá Sustainable Development Reserve in het Braziliaanse Amazonegebied. Naar schatting leven er zon 10 jaguars per 100 km² in het gebied. Als enige panterachtige leeft de jaguar in Zuid-Amerika, en zijn vlekkenpatroon verschilt van dat van luipaarden en jachtluipaarden: vaak zit er in het midden van de zwarte kring (de 'rozet') nog een zwart vlekje.
Foto Bruno Kelly/Reuters
Onderzoeksassistenten van het Mamirauá-instituut controleren een boom waar ze een jaguar zagen. Jaguars zijn groot en stevig gebouwd, met een lengte tot 1,80 meter en een gewicht van ruim 100 kilo. Ze leven vrijwel altijd solitair.
Foto Bruno Kelly/Reuters
Het Mamirauá Sustainable Development Reserve ligt in Uarini, in het noordwesten van Brazilië. Het instituut werd in 1999 opgericht. Onderzoekers houden een stuk Amazoneregenwoud in de gaten dat bijna 3,5 miljoen hectare omvat.
Foto Bruno Kelly/Reuters
Onderzoekers komen bij elkaar in het drijvende onderzoekscentrum.
Foto Bruno Kelly/Reuters
Niet alle jaguars hebben een geelbruine vacht met zwarte vlekken. Soms ook hebben ze een zwarte vacht met zwarte vlekken die alleen zichtbaar zijn als de zon erop schijnt. Op deze foto is een bioloog van het Mamirauá-instituut te zien die een mannelijke zwarte jaguar vangt.
Foto Bruno Kelly/Reuters
In het reservaat leven ook allerlei vogelsoorten, zoals deze geelkaptroepialen, die vooral vlak langs de rivier te zien zijn.
Foto Bruno Kelly/Reuters
Hoofdonderzoeker Emiliano Esterci Ramalho van het Mamirauá-instituut gebruikt een radio-ontvanger om jaguars te lokaliseren.
Foto Bruno Kelly/Reuters
Kinderen spelen in Boca do Mamirauá, een kleine gemeenschap in het reservaat.
Foto Bruno Kelly/Reuters
Een cameraval legt het nachtelijke bezoek van een jaguar vast. De naam 'jaguar' betekent vrij vertaald 'hij die doodt in één sprong'. Met zijn stevige kaken en scherpe hoektanden kan een jaguar makkelijk een schedel, schildpadschild of gordeldierpantser doorboren.
Foto Bruno Kelly/Reuters
In het reservaat leven ook alligators, die soms op het menu staan van de jaguars.
Foto Bruno Kelly/Reuters
Onderzoeksassistent Railgler dos Santos installeert cameravallen om jaguars mee te fotograferen.
Foto Bruno Kelly/Reuters
Een mannelijke zwarte jaguar in een boomtop.
Foto Bruno Kelly/Reuters
Een kind peddelt over de Amazone door het Mamirauá-reservaat.
Foto Bruno Kelly/Reuters
Een wetenschapper onderzoekt een jaguarmannetje.
Foto Bruno Kelly/Reuters
Zonsondergang boven de Amazone.
Foto Bruno Kelly/Reuters
Toeristen met gidsen op zoek naar jaguars in het reservaat.
Foto Bruno Kelly/Reuters