Recensie

Recensie

Eels balanceert tussen rampspoed en hoop

De aarde zal vergaan en Eels levert alvast de lucifers om de hele donderse bende in de fik te steken. Met zijn ingebakken somberheid als uitgangspunt gaat Mark Everett, alias E, op zijn twaalfde album The Deconstruction desondanks op zoek naar lichtpuntjes in de duisternis. In sommige gevallen doet hij dat al te opzichtig, zoals het sjoebiedoe-koor in ‘Bone Dry’ en de zoete orkestflarden die te pas en te onpas opduiken. Tussen alle muzikale franje blijft Everetts wereld een tranendal.

Zelfs zijn huwelijksgeluk situeert hij met ‘Sweet Scorched Earth’ in een rampgebied, nadat grimmige wereldleiders hun vergif hebben uitgestort. Verlichting arriveert in de vorm van de fuzzgitaar en de uptempobeat van ‘You Are the Shining Light’ waarin hij met wrange humor commentaar levert op zijn eigen muziek. Een relativerend moment op een album dat balanceert op de grens tussen defaitisme en hoop.

Live: 18 en 20 juni TivoliVredenburg, Utrecht.