Recensie

Recensie

De verheven stem van Sevdaliza

De Iraans-Nederlandse zangeres Sevdaliza werkt samen met producer Mucky. De Rotterdamse muzikant maakt een prachtige combinatie van schuifelende beats, een dosis ruige cello-klanken, en een deel verstilling. Tussen de solide geluidsblokken door, vlijt zich de statige stem van Sevdaliza, die weinig houvast lijkt nodig te hebben om toch een melodische structuur te suggereren.

De nummers zwellen aan en ebben weg, zonder een dwingende melodie. Op Sevdaliza’s nieuwe EP The Calling, moeten songs als ‘Voodoov’ en ‘Soothsayer’ het hebben van hun dramatische sfeer, en de indrukwekkende stem die ijl in de leegte lijkt te hangen. Zo contrasteert die verheven stem met de aardse klank van de driftige strijkers, de elegante piano en de als geeststemmen fluisterende beats. Sevdaliza’s stem heeft soms een schrijnende klank die doet denken aan die van Beth Gibbons (Portishead).