Bundesliga

Videoscheids ter discussie na curieuze goal

Een wedstrijd in de Bundesliga waarbij het eerste doelpunt in de rust viel, heeft in Duitsland meer dan alleen ongeloof losgemaakt. Het vreemde voorval heeft ook tot een nieuw debat geleid over de rol van videoscheidsrechters.

Maandagavond stond het 0-0 in het duel tussen Mainz en Freiburg, toen scheidsrechter Guido Winkmann na 45 minuten met een fluitsignaal de eerste helft beëindigde. De spelers van Freiburg begaven zich meteen naar de kleedkamers, zetten daar hun tanden in een banaantje en begonnen zich voor te bereiden op de tweede helft.

Maar op het veld waren de spelers van Mainz achtergebleven. Zij hadden na het fluitsignaal bij de scheidsrechter geprotesteerd. In de laatste spelseconden, betoogden ze, was een schot op doel in het strafschopgebied van richting veranderd door de linkerarm van een speler van Freiburg. De scheidsrechter besloot te overleggen met de videoscheidsrechter. Die bevestigde: hands. De scheidsrechter keek zelf ook de video terug – en besloot de Freiburgers terug te laten halen. Vijf minuten na het begin van de rust benutte Mainz de alsnog toegekende strafschop. De wedstrijd eindigde in 2-0.

Onvrede was er niet alleen bij Freiburg. Wat is het fluitsignaal ter beëindiging van een wedstrijd nog waard, vragen commentatoren. „Zo schaadt de videoscheidsrechter het voetbal meer dan een menselijke fout van een onpartijdige scheidsrechter ooit kan doen”, schrijft de Frankfurter Allgemeine in een commentaar. Bild pleit voor een verandering van de regels.