Bezorgde ouders

Scholen zetten Avatar-trainer op non-actief

Een medewerkster van twee basisscholen bij Nijmegen is op non-actief gezet, hangende onderzoek naar mogelijke Avatar-beïnvloeding op de scholen. De maatregel is maandag genomen door het bestuur van de Stichting Primair Onderwijs Groesbeek (SPOG) na overleg met bezorgde ouders. Die reageerden op een artikel in NRC.

De krant meldde 2 april dat aanhangers van de Scientology-achtige groep Avatar actief zijn in veel sectoren, waaronder het onderwijs. De krant illustreerde dat met de vrouw die nu op non-actief is gezet, Will Meijer. Met haar partner runt zij het Avatar Training Instituut in Berg en Dal. Zij is ook afstemmingscoördinator op de Carolusschool in Groesbeek en de Titus Brandsmaschool in Berg en Dal. Daar helpt ze leerlingen die extra zorg nodig hebben. Op de website van het Avatar Trainings Instituut schreef Meijer: „Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en kan daarbij de Avatar-technieken uitstekend gebruiken.”

Avataris een mix van Scientology-methoden, hindoeïsme en newagedenkbeelden. Avatar begint als zelfontwikkelingsprogramma maar eindigt met ongebruikelijke ideeën (de aarde is gekoloniseerd door buitenaardse wezens) en technieken als exorcisme. Daarmee zouden ziektes en stoornissen te genezen zijn.

SPOG-directeur Edgar van den Bosch schrijft de ouders dat de schoolbestuurders „nadrukkelijk afstand nemen van het gedachtegoed van Avatar” en dat een extern bureau onderzoek doet naar de aanwezigheid van Avatar op de scholen. Dat zal enkele weken duren.