Reportage

‘Bart van de BSO’ vroeg of ze in z’n kruis wilden trappen

Rechtszaak Ball busting is zijn fetisj. De kinderen die Bart C. opving, mochten er niet over praten. Nu staat hij voor de rechter. Wordt het tbs?

Mannen in de kinderopvang zijn in diskrediet gebracht, vindt het OM.
Mannen in de kinderopvang zijn in diskrediet gebracht, vindt het OM. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Als een verklaring van de ouders van een van de slachtoffertjes wordt voorgelezen, begint Bart C. te snikken. Bijna de hele ochtend heeft de voormalig kinderleider vrij kalm geantwoord op vragen van de rechters, maar nu breekt hij. „Ik wil jullie mijn diepste excuses aanbieden voor wat ik heb gedaan. Het had nooit mogen gebeuren.”

C. (27) staat deze dinsdag in Utrecht terecht voor ontucht met zeven kinderen, 4 tot 10 jaar oud, van de buitenschoolse opvang (BSO) Partou in De Bilt. Daar heeft hij vijf jaar gewerkt als begeleider, vijftien uur per week – tot zijn ontslag. C. had kinderen betrokken bij zijn fetisj: Ball busting. Hij vroeg kinderen in zijn kruis te trappen en aan zijn piemel te zitten. Soms kwam hij klaar in hun bijzijn, volgens de officier van justitie.

Lees ook: Celstraf en tbs geëist tegen oud-bso-medewerker in ontuchtzaak

Tbs voor C. of niet, dat is volgens de rechter één van de „hete hangijzers” in deze zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet „ernstige strafbare feiten” die een „schok in de maatschappij” hebben veroorzaakt. Daarnaast neemt de officier het C. kwalijk dat hij slechts heeft gepraat over ontucht met twee kinderen, terwijl er meer waren. En dan heeft C. ook nog zijn mannelijke collega’s in de kinderopvang in diskrediet gebracht.

Deskundigen van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) constateerden al dat C. een „seksuele masochistische stoornis” heeft, „autistische trekken” vertoont en minder toerekeningsvatbaar is. Een pedofiele stoornis is niet vastgesteld, maar evenmin uitgesloten. Dat zal tijdens verdere behandeling moeten blijken, zegt NIFP-psychiater Merel Boas in de rechtszaal.

Geheimpje

De zaak kwam vorige zomer aan het licht toen twee kinderen (4 en 6 jaar) van de BSO met een „geheimpje” thuiskwamen. Ze waren al wat giechelig in auto, maar toen hun moeder vroeg wat er was, gaven ze geen antwoord – C. had gezegd het niet door te vertellen. Tijdens het avondeten kwam het hoge woord er toch uit: ze hadden „aan de piemel van Bart van de BSO” mogen zitten.

De vader van de kinderen belde met de politie, de BSO ontsloeg C. prompt. Kort daarop werd hij aangehouden. Om onrust te voorkomen, belegde Partou een informatieavond. Daarna meldden zich nog diverse ouders, telkens met een zelfde relaas.

Tegenover de rechtbank vertelt C. dat het hem opwindt als hij in zijn kruis wordt getrapt. Op internet had hij daar diverse filmpjes van gezien. Dat hij dit op de BSO door kinderen liet doen ,zorgde niet voor extra opwinding. Het was makkelijker: „Kinderen stellen geen vragen.”

Nadat C. zich een paar keer in het kruis had laten trappen, masturbeerde hij in een toilethokje, niet volledig uit het zicht van de kinderen. Sommige kinderen hebben verklaard dat C. zich door hen liet aftrekken. Zelf ontkent hij dit.

Een moeder van de kinderen in een voorgelezen verklaring: „Je hebt de pure onschuld van ons kind voor altijd weggenomen.”

Volgens C.’s advocaat, Chris Hesen, is duidelijk dat zijn cliënt zich volledig heeft misdragen. Maar dat maakt hem nog geen Robert M., die tientallen zeer jonge kinderen misbruikte. Tbs is niet op zijn plaats, vindt Hesen. „De enige overeenkomst met Robert M. is dat mijn cliënt ook in een kinderopvang werkte.”

Het OM eist 2,5 jaar celstraf en tbs met voorwaarden. Dat is een lichte tbs-variant, ook met onbepaalde duur. De uitspraak is over twee weken.