Sociale media

Zanger Dotan geeft gebruik van nepaccounts toe

Dotan: „Ik was veel te ambitieus.”
Dotan: „Ik was veel te ambitieus.” Foto Sander Koning

Popzanger Dotan geeft toe dat hij nepaccounts op sociale media heeft ingezet om zichzelf te promoten. „Het was heel dom”, zegt de artiest maandag in een filmpje op zijn Facebook-pagina. Afgelopen zaterdag raakte de 31-jarige Dotan in opspraak toen de Volkskrant onthulde dat er op Twitter, Instagram en Facebook ruim 140 nepfans van de zanger actief zijn.

Dotan zegt in zijn video dat hij inderdaad sinds 2011 fictieve fans op sociale media inzette. „Ik zocht naar een manier om mijn muziek aan de man te krijgen. Achteraf heb ik er ontzettend veel spijt van. Ik was veel te ambitieus en onzeker.”

De nepaccounts creëerden aandacht voor Dotan door op zijn posts te reageren, radiostations te bellen en andere artiesten te bespotten. Ook verzonnen ze ontroerende verhalen met de zanger in de hoofdrol. Daarbij hoorde ook een nepanekdote over Dotan die het ongeneeslijk zieke broertje van een fan na afloop van een concert verblijdt met een persoonlijke ontmoeting. De Facebook-post met het verhaal kreeg bijna tweehonderd likes en was de aanleiding voor verhalen op de sites van Metronieuws en Linda Nieuws.

Dotan legde zaterdag de schuld voor de affaire nog bij zijn medewerkers. Dat was dus gelogen, geeft hij nu toe. “Ik was bang en schaamde me.”(NRC)