Windrush-generatie

Caribische Britten straks geen illegale burgers meer

De Britse minister Amber Rudd
De Britse minister Amber Rudd Foto AP

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd heeft maandag excuses aangeboden aan duizenden Britten die onterecht als illegale burgers zijn behandeld. Het gaat om mensen die tussen 1948 en 1970 als kind vanuit het Caribisch gebied naar het Verenigd Koninkrijk immigreerden en hier al decennialang wonen.

Toch werden ze door Britse diensten als illegaal gezien, zodat ze amper toegang hadden tot veel diensten. Voor sommigen dreigde uitzetting. Een persoon werd niet behandeld voor kanker.

De groep die bekend staat als de ‘Windrush-generatie’, vernoemd naar het schip waarmee velen in 1948 naar kwamen, is slachtoffer geworden van een wetswijziging in 2014 die het migratiebeleid strikter heeft gemaakt. Onterecht had deze groep ook last van de gevolgen.

Meer dan 140 Britse parlementariërs ondertekenden een brief waarin ze premier May opriepen de fout recht te zetten. Rudd zei maandag tegen het parlement dat ze niet wil dat burgers uit de Gemenebest-landen op deze wijze behandeld worden. „Het is verschrikkelijk hoe sommigen zijn behandeld, het spijt mij”. Rudd beloofde een afdeling op te zetten die de regels zal wijzigen. (NRC)