Twee Tegels NRC, Volkskrant, Nieuwsuur

Journalistieke vakprijzen NRC heeft maandag twee Tegels gewonnen tijdens de uitreiking van de vakprijzen voor journalistiek. Ook de Volkskrant en Nieuwsuur wonnen twee Tegels.

Omroepen en dagbladen kregen meeste Tegel-nominaties
Omroepen en dagbladen kregen meeste Tegel-nominaties

In Den Haag zijn maandag de Tegels 2017 uitgereikt, de belangrijkste journalistieke prijzen van het jaar. NRC won de Tegel voor onderzoeksjournalistiek met ‘Het Mestcomplot’ over fraude met mest in Brabant en Limburg, van Esther Rosenberg en Joep Dohmen. Zij kregen de prijs volgens de jury onder meer vanwege de presentatie van hun onderzoek – met een duidelijke menselijke kant, helder en aantrekkelijk.

De prijs voor het beste interview was voor NRC-redacteur Jannetje Koelewijn voor het gesprek met Marjan Pinczowski-Fasbender en Edmond Pinczowski over het verlies van hun kinderen bij de zelfmoordaanslagen op de luchthaven Zaventem. De jury roemt haar interview ‘Was ik er maar bij geweest…Je kunt elkaar misschien nog vasthouden…’ om het gebrek aan vals sentiment, maar „het is wel recht in je gezicht”. „Belangrijk, zeker in een tijd waarin we steeds vaker met terreur te maken krijgen.”

Wordt het 1-1?

De uitreiking in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag was de tiende editie van de vakprijzen. Tijdens de avond werd enkele malen het belang van journalistiek onderzoek benadrukt, „in een tijd waarin nepnieuws hoogtij viert en de onafhankelijke onderzoeksjournalistiek des te belangrijker is”. Opvallende gast was ex-minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD). Zij vertelde over hoe het voor haar was om volop in het nieuws te zijn na de publicatie van een defensierapport waardoor zij uiteindelijk aftrad. „Ik vond dat de parlementaire journalistiek bijna verwerd tot sportjournalistiek. Wordt het 1-1 of 1-0? Terwijl ik met alle betrokkenen rekening probeerde te houden.”

Carlijne Vos (de Volkskrant) won de Tegel voor nieuws met de vierdelige serie ‘Migratie uit Afrika’. Ze beschreef de trek naar Europa vanuit Senegal en Somalië.

In de categorie achtergrond ging de prijs naar De ondergang van de Imhoff van Kees Schaap en Foeke de Koe (BNNVARA). Hun drieluik vertelt over een Nederlandse oorlogsmisdaad tijdens een scheepsramp in 1942. Ook genomineerd in deze categorie was de NRC-productie over de stroomstoring in Amsterdam in 2017, door Hugo Logtenberg en Derk Stokmans.

Flesje water

Timo Nijssen (22) werd verkozen tot talent van het jaar. Voor de Volkskrant maakte hij een multimediale productie over water. In ‘Dit flesje vaart de wereld rond’ beschrijft hij hoe flesjes water uit Hongkong hier bij Kruidvat belanden.

In de categorie excellent journalistiek camerawerk (Storimans Tegel) won Dennis Hilgers (Nieuwsuur, NTR/NOS). Hij filmde ‘Treinreis door de VS: Amerikanen verdeeld over één jaar Trump’, vier afleveringen door de VS anno 2017.

Bas Haan van Nieuwsuur won de Tegel voor nieuws. Hij bracht de WODC-affaire aan het licht, over de beïnvloeding van onderzoeken van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum. Vorige week won Haan nog een Loep, de prijs voor onderzoeksjournalistiek.

De Publieksprijs tot slot was voor de podcast Bob, met 500 van de meer dan 2.500 stemmen. De productie is een zoektocht naar de jeugdliefde en het afgestane kind van de 84-jarige Elisa. Door Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys van audiocollectief Schik voor VPRO Dorst.