Recensie

Recensie Film

Tienerliefde sterft tenenkrommend

Romantiek In ‘Midnight Sun’ lijdt de 17-jarige Katie aan een zeldzame huidziekte, waardoor de minste hoeveelheid zon al dodelijk kan zijn. Complicaties te over als ze Charlie ontmoet.

Bella Thorne en Patrick Schwarzenegger in ‘Midnight Sun’.
Bella Thorne en Patrick Schwarzenegger in ‘Midnight Sun’.

Tieners met een terminale ziekte: sinds de succesverfilming van pubernovelle The Fault in Our Stars duiken ze vaker op in de bioscoop. Eerste liefde in de schaduw van de dood blijkt zeer geschikt om tienertranen te laten wellen. The Fault in Our Stars oversteeg kankerplatitudes én had aandacht voor de aftakeling van de hoofdpersonen. Wat voegt Midnight Sun aan het subgenre toe?

In de film lijdt de 17-jarige Katie (Bella Thorne) aan een extreme vorm van huidziekte xeroderma pigmentosum (XP): zelfs de minste hoeveelheid zonlicht kan dodelijk zijn. Door buurtkinderen wordt ze de vampier genoemd. De film is een remake van het Japanse Song of the Sun. In Japan komt de ziekte zesmaal vaker voor dan in Amerika, waar XP 1 op de 250.000 mensen treft.

In Midnight Sun is de ziekte vooral een aanleiding om een tragische dimensie toe te voegen aan een clichématige highschoolromance, met twee knappe acteurs die zelf de acnefase ver achter zich hebben gelaten. Vanuit haar verduisterde kamertje kijkt Katie al jarenlang smachtend naar buurjongen en schoolhunk Charlie (Patrick Schwarzenegger). Als ze op een avond gitaar zit te spelen bij het treinstation, valt hij als een blok voor haar. Omdat Katie wil voelen hoe het is „om meer te zijn dan een ziekte”, brengt ze hem niet op de hoogte van haar beperkingen. Met dramatische gevolgen.

Dat Thorne zelfs in de latere fase van haar aftakeling een huid heeft waarmee ze welkom zou zijn in een make-up-commercial zegt veel over de prioriteiten van de makers: XP kenmerkt zich vaak door gezichtstumoren. Ook elders prevaleert de romantiek en moet Schwarzenegger tenenkrommende zinnen uitspreken als „ik dacht dat je een droom was”. Dat hoort misschien bij het genre, maar de snelheid waarmee uiteindelijk wordt gekozen voor een kortstondige liefde boven een langer leven, doet behoorlijk de wenkbrauwen fronsen.