‘Russische staatshackers kraken modems voor spionage en aanvallen’

Cyberveiligheid

Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten waarschuwen voor Russische hackers die op vergaande wijze apparatuur proberen te hacken. Hackers in dienst van de Russische overheid misbruiken modems, routers en servers om te spioneren, data te verzamelen en netwerken af te tappen, zo schrijven het Britse National Cyber Security Centre (NCSC), het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de FBI maandag in een gezamenlijke verklaring. De gehackte apparatuur zou bovendien gebruikt kunnen worden bij een grootschalige aanval. De veiligheidsdiensten richten zich met hun waarschuwing op de leveranciers van deze zogenoemde netwerkinfrastructuur, zoals internetproviders en fabrikanten van routers. Zo geven ze details te lezen over de manier waarop de Russen hacken. Ook geven de diensten tips hoe netwerken beter beschermd kunnen worden.

Frank Groenewegen, onderzoeker bij het Nederlandse bedrijf Fox-IT, ziet een risico dat de Russen door gebruik te maken van kwetsbaarheden hele systemen plat kunnen leggen. Volgens hem zijn er wereldwijd zo’n 150.000 apparaten potentieel doelwit. „Dat betekent dat ze met één druk op de knop het netwerk van 150.000 modems plat kunnen leggen”, legt hij uit.

Een woordvoerder van het Nationaal Cyber Security Centrum in Nederland zegt dinsdag in een reactie dat er vooralsnog geen aanleiding is om te denken dat vitale Nederlandse organisaties, zoals de rijksoverheid, gas- en elektriciteitsbedrijven en telecommaatschappijen, kwetsbaar zijn voor de aanvallen. (NRC)

    • Floor Bouma