OM in beroep: 15 maanden cel voor chauffeur monstertruck

Mario D. reed in 2014 bij een evenement in Haaksbergen in op het publiek. Drie mensen kwamen om door het ongeluk.

De monstertruck die op 28 september 2014 inreed op het publiek in Haaksbergen. Drie mensen kwamen om, tientallen raakten gewond.
De monstertruck die op 28 september 2014 inreed op het publiek in Haaksbergen. Drie mensen kwamen om, tientallen raakten gewond. Foto ANP/persbureau GinoPress

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep vijftien maanden cel tegen de chauffeur van een monstertruck die in 2014 bij een evenement in Haaksbergen op het publiek inreed. Het ongeval kostte aan drie mensen, onder wie een kind, het leven, terwijl 23 personen gewond raakten. De eis voor het hof in Arnhem is gelijk aan wat de rechtbank eerder oplegde aan de 53-jarige chauffeur Mario D.

De bestuurder ging in hoger beroep omdat hij deze straf te zwaar vindt. D. is van mening dat hij geen schuld draagt aan het incident. Volgens het OM, dat zich onder meer baseert op deskundigen, is een technisch mankement echter niet geconstateerd. Fouten van D. liggen daarom wel degelijk ten grondslag aan het ongeluk, aldus het OM.

Ook de organisator van de stunt waarbij het ongeluk gebeurde is eerder veroordeeld door de rechtbank. Hem is een boete van 25.000 euro opgelegd. Het hoger beroep tegen de organisator begint volgende week.

Commotie over eerder gepubliceerde video

Eerder dinsdag reageerde de Raad voor de Rechtspraak verbaasd omdat het OM een video over het Haaksbergse monstertruckongeluk maandag al op YouTube had gezet. In het filmpje zet advocaat-generaal Joep Simmelink het standpunt van het OM in de zaak uiteen. De Raad vindt het “voorbarig” dat justitie dit al deed voordat het hoger beroep had plaatsgevonden.

De bestuurder wil een taakstraf, maar dat kan volgens advocaat-generaal Joep Simmelink “niet aan de orde zijn”, zegt hij in de video. “De zaak is te ernstig om deze zaak af te doen met een taakstraf.” Simmelink zegt dat “gekeken naar de omstandigheden” er sprake is van een “zeer hoge mate van schuld” bij de monstertruckbestuurder. Wat voor straf het OM wel wil, maakt het niet bekend in de video. Justitie eiste in eerste aanleg anderhalf jaar cel, maar kon zich vinden in de vijftien maanden die de rechter oplegde.

“Praten over schuld en strafeis hoort thuis in een zittingszaal”, zegt Barbara den Uijl, woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak. “Het filmpje deed bij mij de wenkbrauwen fronsen.” In hoger beroep vindt een zaak in principe opnieuw plaats. Een verdachte die in eerste instantie schuldig werd bevonden, kan worden vrijgesproken. De exacte dagvaarding is dan, net als bij de behandeling bij de rechtbank, onder embargo tot de zaak plaatsvindt, zegt Den Uijl.

Geen nieuwe feiten

Omdat in de video geen nieuwe feiten worden bekendgemaakt, is het OM van mening dat het niks verkeerd heeft gedaan, zegt woordvoerder Klaas Jan Bos. Volgens hem heeft justitie twee keer eerder dit soort filmpjes gemaakt, onder meer bij het hoger beroep tegen de Jumboafsperser. Over die video’s hoorde het OM niets.

“Met deze video willen we informeren en de zaak weer onder de aandacht brengen”, zegt zegsman Bos. “Maar daar zit in dit geval blijkbaar een spanningsveld. Dat moeten we even goed gaan bekijken.”

De video van het OM over het monstertruckdrama: