Pulitzers voor Weinstein-reportages en rapper Lamar

Amerikaanse prijs

De journalisten die het seksschandaal rond filmproducent Harvey Weinstein aan het licht brachten met reportages in The New York Times en The New Yorker hebben een Pulitzer-prijs gewonnen. Dat heeft de jury maandag bekendgemaakt in Columbia University in New York.

Jodi Kantor, Megan Twohey van The New York Times en Ronan Farrow van The New Yorker krijgen de prijs in de categorie ‘Publieke Zaak’. Afgelopen oktober onthulden zij in verschillende producties hoe Weinstein systematisch vrouwen, onder wie bekende actrices, dwong tot seks. Hij werd hierbij geholpen door zijn werknemers. De onthullingen betekenden het begin van de #MeToo-beweging: wereldwijd traden slachtoffers van seksueel misbruik naar buiten.

The New York Times won ook samen met The Washington Post een Pulitzer voor hun berichtgeving over het contact tussen het campagneteam van de Amerikaanse president Trump en vertegenwoordigers van de Russische overheid.

The Washington Post won de Pulitzer voor onderzoeksjournalistiek met een publicatie over de omstreden Republikeins Roy Moore. De krant bracht het ontuchtschandaal rond de kandidaat-senator aan het licht. De Pulitzer-prijs wordt gezien als belangrijkste Amerikaanse prijs voor journalistiek, literatuur, theater en muziek.

De grootste verrassing van de avond was de uitreiking van de Pulitzer-prijs voor Muziek aan rapper Kendrick Lamar. Lamar is niet alleen de eerste rapper, maar ook de eerste artiest buiten de jazz of klassieke muziek die de belangrijke onderscheiding ontvangt.

Lamar wint de Pulitzer voor zijn album DAMN (2017). Volgens de jury is de plaat een „virtuoze verzameling liedjes” die „het hedendaagse Afrikaans-Amerikaanse leven treffend beschrijft”. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 dollar verbonden. Eerder won Lamar al voor DAMN een Grammy Award voor het Beste Rap Album.

Volgens Pulitzer-directeur Dana Canedy werpt de uitreiking aan Lamar „een geheel nieuw licht op de hip hop. Dit is een belangrijk moment voor het genre en een groot moment voor de Pulitzers.”

Critici prijzen Lamar om zijn diepzinnige teksten, politiek geladen liveoptredens en zijn eclectische muziek. Daarin vermengt hij hip-hop, spoken word, jazz, soul, funk, dichtkunst en Afrikaanse invloeden. Lamar debuteerde in 2011 met het album Section.80 en brak in 2015 door met To Pimp a Butterfly. Bij elkaar won hij tot nu toe twaalf Grammy’s.

De Pulitzer-prijzen worden al sinds 1917 uitgereikt. De prijs is ingesteld door Joseph Pulitzer, een Amerikaanse krantenmagnaat. (NRC)