Ophef over Joodse kandidaat die vrouwen geen hand schudt

Verkiezingen Antwerpen In oktober vinden er verkiezingen plaats. De ultraorthodoxe Aron Berger staat op de lijst van de CD&V. Partijgenoten zijn het niet eens met zijn religieuze regels.

In Antwerpen wonen zo’n 20.000 orthodoxe joden, grotendeels gecentreerd in een wijk vlakbij het centraal station die ook wel ‘Joods Antwerpen’ wordt genoemd.
In Antwerpen wonen zo’n 20.000 orthodoxe joden, grotendeels gecentreerd in een wijk vlakbij het centraal station die ook wel ‘Joods Antwerpen’ wordt genoemd.

De presentatie van de nieuwste aanwinst van de Antwerpse CD&V stond eigenlijk pas voor woensdag gepland, maar er is nu al ophef: op plek 9 van de christendemocraten komt mogelijk een man die vrouwen de hand niet schudt. De 42-jarige kandidaat Aron Berger is joods – als alles doorgaat zelfs de eerste ultraorthodoxe jood met een prominente plaats op een Antwerpse verkiezingslijst. Maar dat staat nu op losse schroeven.

In oktober vinden in België gemeenteraadsverkiezingen plaats. De laatste weken komen steeds meer partijen naar buiten met hun lijst. Dit keer kondigde de kandidaat zijn plaatsing zelf alvast aan, en zijn doelgroep is – met een filmpje in het Jiddisch en een interview voor Joods Actueel – duidelijk. CD&V is een van de weinige partijen die gevoel heeft voor het geloof, zegt Berger. Ook voor het joodse geloof. Hij zal daarom binnen CD&V de belangen van zijn gemeenschap vertegenwoordigen, zegt hij: „Iedereen weet dat de situatie in België en Europa voor de joodse gemeenschap moeilijker wordt, bijvoorbeeld als het gaat om slachten, besnijdenis en andere onderwerpen.”

Grootste joodse gemeenschap

In Antwerpen wonen zo’n 20.000 orthodoxe joden, een van de grootste gemeenschappen van ultraorthodoxe joden ter wereld. Ze wonen grotendeels gecentreerd in een wijk vlakbij het centraal station die ook wel ‘Joods Antwerpen’ wordt genoemd. Hoewel CD&V afgelopen jaar na lang twijfelen een van de partijen in de Vlaamse regering was die akkoord ging met een verbod op ritueel slachten, hoopte de partij met Bergers plaatsing het kiezerspotentieel van de Antwerpse joden te kunnen aanboren.

Dat blijkt niet zonder slag of stoot te gaan. Berger zegt namelijk ook: „Als ultraorthodoxe jood houd ik mij aan de regels van mijn geloof en zal ik dan ook uitleggen aan mensen met wie ik in contact kom waarom ik geen hand geef aan een andere dame. Ik ben dan ook blij dat de CD&V begrip toont voor mijn overtuiging en ik denk dat dit de enige partij is die oor zou hebben naar deze argumentatie.”

Maar binnen CD&V zijn de opmerkingen bij sommigen toch in het verkeerde keelgat geschoten. Els Van Hoof, tot voort kort voorzitter van Vrouw en Maatschappij binnen CD&V, zei dinsdagochtend op Radio 1 nog voorzichtig dat ze „niet gelooft dat het de bedoeling is” dat iemand op de CD&V-lijst geen vrouwenhanden wil schudden. Partijgenoot Hendrik Bogaert – die eind december nog werd teruggefloten door zijn partij nadat hij pleitte voor een verbod op grote en zichtbare religieuze tekens – zei op Twitter dat dit „in strijd is met de basiswaarden van de partij”. Berger hoort niet op de lijst, vindt hij. CD&V’er en Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits benadrukte tegenover VTM NIEUWS dat in Vlaanderen „elkaar de hand wordt geschud” en ook in Antwerpen.

Het huwelijk is heilig

Berger zelf zegt in zijn interview dat het niets te maken heeft met een gebrek aan respect voor vrouwen: „Integendeel, het huwelijk is voor mij heilig en ook het respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met andere vrouwen.” Dat leek voor de Antwerpse lijsttrekker Kris Peeters genoeg. Elke kandidaat op de lijst respecteert de gelijke positie van man en vrouw, zo twitterde hij dinsdag in reactie op de ophef. Maar na crisisoverleg met de partijtop besloot Peeters dat hij de man weliswaar niet laat vallen – controverse of niet – maar hij moet wél vrouwen de hand schudden als hij op de lijst wil. Woensdag wordt van Berger een reactie verwacht.

De afgelopen weken was België nog in rep en roer over het verkiezingsprogramma van de partij Islam, die niet alleen de sharia wil invoeren in België maar ook mannen en vrouwen in de bus wil scheiden, uit respect voor vrouwen. De oprichter, zelf buschauffeur, zou namelijk veel klachten van vrouwen krijgen tijdens piekuren. Mannen zouden dan handtastelijk worden. Er gaan stemmen op om de partij te verbieden.