Miljoen aan kunst ontdekt in muren van huis James Castle

Bij de renovatie van het voormalig huis van de dove kunstenaar James Castle (1899-1977) werd in de muren een schat aan verborgen kunst ontdekt.

Tekening van James Castle van zijn woonhuis
Tekening van James Castle van zijn woonhuis

Het is een onverwacht cadeau. Bij de renovatie van het voormalig woonhuis van de bekende Amerikaanse outsider-kunstenaar James Castle (1899-1977) zijn in de muren elf verborgen kunstwerken gevonden met een geschatte waarde van 1 miljoen dollar.

Verstopt in de muren

De gemeente Boise in de staat Idaho kocht het huis in 2015 om er een aan Castle gewijd museum en een gastatelier van te maken. Toen bij de renovatie een muur werd opengemaakt ontdekten bouwvakkers een kunstwerk. In andere muren bleken nog meer tekeningen, assemblages en een klein boek verborgen.

Naar het waarom kan slechts worden gegist, zegt Rachel Reichert, van de afdeling kunstzaken van de gemeente Boise. „We hebben niet het idee dat Castle een opslagprobleem had. Het lijkt wel een soort tijdcapsule.”

Tekeningen van spuug en roet

Castle werd doof geboren in een gehucht vlak bij Boise. Hij is een zelfopgeleide kunstenaar, die met kachelroet, spuug en zelfgemaakte gereedschappen tekende, vooral op afvalpapier.

Kunstenaar James Castle

In zeven decennia tekende hij duizenden interieurs, landschappen en portretten van de mensen en de dieren uit zijn omgeving.

Pas toen een bezoekende neef in de jaren vijftig de bijzonderheid van het werk van zijn oom inzag, ‘ontdekte’ de kunstwereld diens werk. Met de jaren is zijn werk steeds bekender geworden.

Het Philadelphia Museum of Art en in het Reina Sofia in Madrid hebben postume overzichtstentoonstellingen aan James Castle gewijd.

Eind april zullen de ontdekte kunstwerken gepresenteerd worden bij de heropening van het James Castle House.