Reportage

Jong Ajax wint voor twee van NEC

De Toekomst Jong Ajax tegen NEC moest maandagavond na een fout van de KNVB worden overgespeeld. De uitslag leverde twee winnaars op.

Een cadeautje voor NEC, de herhaling van het duel met Jong Ajax deze maandagavond op De Toekomst in Amsterdam. Ondanks de ondergaande lentezon niet de meest aantrekkelijke locatie voor een clash, maar de hoogspanning waaronder de wedstrijd wordt gespeeld is voelbaar. ‘Uitverkocht – sold out’ staat op geïmproviseerde bordjes bij de ingang. De nummer twee en drie van de competitie opnieuw in duel, met op het spel de koppositie in de Jupiler League met hierna nog twee wedstrijden op het programma.

Een cadeautje, want op 6 april had NEC, dat vorig jaar nog in de eredivisie speelde, met 2-0 verloren van Jong Ajax. Met als direct gevolg dat de Nijmegenaren afhaakten in de titelstrijd waarin het al weken met Jong Ajax en Fortuna Sittard was verwikkeld. Zo leek het.

Drie dagen later werd duidelijk dat de beloften uit Amsterdam een niet-speelgerechtigde speler hadden opgesteld. Het gevolg van een fout van de KNVB.

Zijn naam zal aan het begin van dit seizoen bij niet veel NEC-supporters bekend zijn geweest. Maar na het verloren duel werd Jong Ajax-middenvelder Teun Bijleveld van nobody even NEC-held. Een wedstrijd eerder had hij zijn vijfde gele kaart van het seizoen gekregen, waarop een duel schorsing staat.

Bezwaar

De taak van de KNVB om de voetbalclubs officieel mede te delen welke spelers niet-speelgerechtigd zijn voor de eerstvolgende wedstrijd. Dat bericht bleef uit bij Bijleveld, Jong Ajax stelde hem op in het duel met NEC. De 2-0 einduitslag als koren op de Fortuna-molen: het zag zijn voornaamste concurrent voor promotie verliezen. Jong Ajax kan niet promoveren, als Fortuna achter die ploeg als tweede eindigt promoveert het alsnog rechtstreeks naar de eredivisie.

„We wisten dat Bijleveld geschorst was”, zegt algemeen directeur Wilco van Schaik van NEC. Toch speelden de Nijmegenaren het duel op 6 april uit. „Na de wedstrijd hebben we direct bezwaar aangetekend. De aanklager is een onderzoek gestart en dit bleek de uitkomst”, aldus Van Schaik. Een ‘blamage’ vond Fortuna, dat zichzelf als enige verliezer zag.

Maandagavond de uitgelezen mogelijkheid voor NEC om het tij in de titelstrijd te keren. De druk op de wedstrijd was groot, het spel matig. Een goed verlopen buitenspelval was al goed voor gejuich, een slecht genomen inworp voor gejoel. Met Jong Ajax net als tien dagen geleden de betere ploeg. De 1-0 eindstand levert twee winnaars op: Jong Ajax zelf en Fortuna Sittard, dat voor het laatst in het seizoen 2001-2002 in de eredivisie speelde en nu promotie in eigen hand heeft: 2 punten voor op NEC.