Huishoudboekje

‘Twee op de vijf missen overzicht over geld door digitalisering’

Zeker twee op de vijf Nederlanders hebben slecht overzicht over hun financiën en hebben hun administratie slecht op orde. Volgens het Nibud, dat maandag een rapport publiceerde over de digitalisering van financiën, komt dat doordat de informatie deels online binnenkomt. Uit het onderzoek onder 1.156 mensen en 243 vrijwilligers die anderen bijstaan bleek dat 40 procent van de respondenten slecht inzicht heeft in de financiën. Laaggeletterden, AOW-gerechtigden en statushouders deden niet mee. Het Nibud concludeerde dat er twee risicogroepen zijn. Eén zijn jongvolwassen tot 35 jaar die wel overweg kunnen met de digitale omgevingen, maar administratieve vaardigheden missen. Daardoor hebben ze geen routine in betalen van de rekeningen. Twee zijn mensen die niet digitaal vaardig zijn. (NRC)