Raketaanval Syrië vals alarm

In de nacht van maandag op dinsdag zouden twee raketaanvallen op Syrië zijn uitgevoerd. Een ervan bleek vals alarm.

Een van de raketten die afgelopen weekend op Syrië werd afgevuurd uit vergelding voor de vermoedelijke gifgasaanvallen van het regime van Assad.
Een van de raketten die afgelopen weekend op Syrië werd afgevuurd uit vergelding voor de vermoedelijke gifgasaanvallen van het regime van Assad. Foto AP

Een van de raketaanvallen waarover Syrische staatsmedia dinsdagochtend rapporteerden, blijkt een vals alarm geweest te zijn. Het luchtafweergeschut kwam wel in actie, maar voor niks, meldt AP op basis van (opnieuw) staatsmedia.

Of de andere aanval waarover media gerelateerd aan de Libanese beweging Hezbollah berichtten ook vals alarm was, is niet bekend. Dit raketoffensief had naar verluidt een legerbasis als doelwit ten noordoosten van hoofdstad Damascus. De Verenigde Staten ontkenden eerder op de dag betrokkenheid bij allebei de aanvallen, schrijft Reuters. Een Israëlische legerwoordvoerder wilde tegenover het persbureau niet op het nieuws reageren.

Afgelopen weekend voerden de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk eveneens raketaanvallen uit op Syrische militaire doelen. Ook dit offensief was een reactie op een vermoedelijke gifgasaanval van Syrië op de stad Douma.

Lees ook: Waarom wordt er juist nu wél ingegrepen in Syrië?

Noodhulp Macron

Verder werd bekend dat de Franse president Emmanuel Macron 50 miljoen euro uittrekt voor humanitaire hulp in Syrië. Het staatshoofd kondigde dat maandagavond aan op Twitter na een bijeenkomst met ngo’s in Parijs. De miljoenen gaan naar hulporganisaties en afdelingen van de Verenigde Naties die in Syrië actief zijn. Meer dan twintig hulporganisaties waren maandagavond bij de bijeenkomst van Macron aanwezig, waaronder het Rode Kruis.

Hoeveel de hulporganisaties in Syrië met het geld voor elkaar kunnen krijgen, is de vraag. Het land verkeert al meer dan zeven jaar in een verwoestende oorlog. Volgens de VN hebben dertien miljoen mensen in het land humanitaire hulp nodig. Al in 2014 vroeg de organisatie om 4 miljard euro aan noodhulp voor de Syrische bevolking. Bij een donorconferentie in 2016 in Londen werd bijna 10 miljard euro opgehaald.

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron J’ai réuni ce soir les ONG qui agissent sur le terrain en Syrie. Face à la situation humanitaire, la France met en place un programme d’urgence de 50 millions d’euros. https://t.co/ChMAElfvp1

Correctie (17-4-2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat een raketaanval gericht was op een legerbasis in Douma, ten noordoosten van Damascus. Dat is aangepast naar een legerbasis ten noordoosten van Damascus.