Filmoverzicht: nooit uitgekeken op Nico en massamoordenaar in twee weken

Deze week keken de filmrecensenten van NRC naar ‘Nico 1988’, ‘Der Hauptmann’ en Clint Eastwoods verfilming van de mislukte aanslag op de Thalys.

 • ●●●●

  Nico, 1988: Biopic

  Nico werd beroemd als beeldschone ijskoningin in het gevolg van Andy Warhol. Haar verdere leven was een epiloog. In het sfeervolle ‘Nico, 1988’ is de diva op haar laatste tournee: een vermoeide, onsentimentele vrouw. Lees de recensie: Op diva’s raak je nooit uitgekeken

  Regie: Susanna Nicchiarelli. Met: Trine Dyrholm, John Gordon Sinclair, In: 19 bioscopen

 • ●●●●

  Der Hauptmann: Biopic

  Als de verdwaalde soldaat Willi Herold vlak voor het einde van WOII een kapiteinsuniform vindt, besluit hij zich als officier voor te doen. Al snel vestigt hij een terreurregime. Lees de recensie: In twee weken van melkmuil tot massamoordenaar

  Regie: Robert Schwentke. Met: Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau. In: 27 bioscopen

 • ●●●●

  The Rider: Arthouse

  ‘The Rider’ volgt de ex-rodeocowboy Brady, voor wie het na een ongeluk te gevaarlijk is om nog paard te rijden. Regisseur Chloé Zhao filmt in een beeldtaal die een dialoog voert tussen realisme en (valse) heroïek. Lees de recensie: Na de indiaan volgt de cowboy

 • ●●●●●

  Djam: Muzikale roadmovie

  In ‘Djam’ van de in Algerije geboren Franse filmmaker Tony Gatlif moet de Griekse Djam de ‘vluchtelingenroute’ van Istanbul naar Lesbos afleggen, in een verhaal dat is als de muziek in de film: koppig en impulsief. Lees de recensie: Muzikaal op de vlucht met jonge Griekse Djam

  Regie: Tony Gatlif. Met: Daphne Patakia, Maryne Cayon, Simon Abkarian. In: 10 bioscopen

 • ●●●●●

  Blockers: Komedie

  De komedie ‘Blockers’ lijkt het resultaat van een compromis. De vrouwelijke regisseur gaf het script van twee mannelijke schrijvers een progressieve draai: meisjes houden controle over wat ze wel en niet willen, ook op ‘prom night’. Lees de recensie: Sekskomedie ‘Blockers’ is helemaal 2018

  Regie: Kay Cannon. Met: Leslie Mann, John Cena, Kathryn Newton, Ike Barinholtz. In: 71 bioscopen

 • ●●●●●

  Beauty and the Dogs: Drama

  De 21-jarige Mariam belandt in de ene kafkaëske situatie na de andere nadat ze is verkracht door agenten. Een heftig verhaal, gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis, dat jammer genoeg te onpersoonlijk is uitgewerkt. Lees de recensie: Gekunsteld Tunesisch verkrachtingsdrama

  Regie: Kaouther Ben Hania. Met: Mariam Al Ferjani, Ghanem Zrelli. In: Amsterdam

 • ●●●●●

  The 15:17 to Paris: Drama

  Clint Eastwood besluit zijn ‘heldentrilogie’ met ‘The 15:17 to Paris’, gebaseerd op de verijdelde aanslag in de Thalys in 2015. Drie Amerikanen waren de helden. Ze spelen zichzelf in de film, maar of dat een goed idee was? Lees de recensie: Heldendom is nogal saai in Eastwoods trein naar Parijs

  Regie: Clint Eastwood. Met: Anthony Sadler, Alek Skarlatos, Spencer Stone, Jenna Fischer, Judy Greer. In: 30 bioscopen

 • ●●●●

  Midnight Sun: Romantiek

  In ‘Midnight Sun’ lijdt de 17-jarige Katie aan een zeldzame huidziekte, waardoor de minste hoeveelheid zon al dodelijk kan zijn. Complicaties te over als ze Charlie ontmoet. Lees de recensie: Tienerliefde sterft tenenkrommend

  Regie: Scott Speer. Met: Bella Thorne, Patrick Schwarzenegger, Rob Riggle. In: 85 bioscopen