Energie

Overdosis aan zonne-energie zorgt voor problemen stroomnet

In Nederland zijn de laatste tijd zoveel zonneparken neergezet dat het elektriciteitsnet dit op sommige plekken amper aankan. Dit speelt bijvoorbeeld in Zuid-Groningen en Noord-Drenthe. Hoogspanningsnetbeheerder Tennet werkt daarom met de regionale netbeheerder aan maatregelen voor meer capaciteit. Geholpen door lucratieve subsidies overtreft de groei van zonne-energie in Nederland alle verwachtingen. „In 2017 werd een recordaantal zonneparken geplaatst. Deze trend lijkt zich de komende tijd voort te zetten.” In het gebied rondom Stadskanaal, Gasselte en Musselkanaal zijn zo veel zonneprojecten dat het net daar overvol begint te raken. Netbeheerders gaan met initiatiefnemers van zonneparken in gesprek om te kijken of ze hun project niet beter ergens anders kunnen realiseren. (ANP)