Duurzaamheid

COR: Eneco-topman vertrok na ruzie met commissarissen

De maandag afgetreden topman Jeroen de Haas van Eneco vertrok na een hooglopend conflict tussen de bestuurders en commissarissen van het energiebedrijf. Dat zegt de Centrale Ondernemingsraad (COR) van Eneco. De COR stapt naar de Ondernemingskamer vanwege het vertrek van De Haas, maakte de ondernemingsraad maandagochtend bekend.

Twee maanden geleden nog lag de raad van commissarissen (RvC) in de clinch met de gemeenten die de aandeelhouders van Eneco zijn. De commissarissen eisten bij de verkoop van het energiebedrijf een veto over de keuze van de nieuwe eigenaar, zodat de duurzame koers behouden zou blijven. Dat geschil werd na mediation met veel warme gebaren bijgelegd, zonder garanties maar met „harde afspraken”.

Volgens de COR ontstond er daarna direct een nieuw conflict, nu tussen de commissarissen en de raad van bestuur, met name over de interpretatie van die harde afspraken. Er volgde een nieuw bemiddelingstraject, maar de ruzie liep toch zo hoog op dat drie leden van de RvC in de week voor Pasen dreigden met opstappen.

Uiteindelijk besloten de commissarissen om De Haas weg te sturen, aldus de COR. Voorzitter Willem Hofman noemt dat besluit „volstrekt ontoelaatbaar”. (NRC)

Eneco pagina E3