Recensie

Recensie Theater

Wisselvallige Reve-hommage

In de voorstelling ‘Circus Reve. Een literaire komedie’, het toneelschrijfdebuut van Arie Storm, gaan twee jongens op zoek naar de geest van schrijver Gerard Reve.

Theater Oostblok speelt ‘Circus Reve’.
Theater Oostblok speelt ‘Circus Reve’. Foto Bowie Verschuuren

Over de volksbuurt Betondorp hangt voor schrijver Gerard Reve de sfeer van „onpeilbaar diepe, onontkoombare weemoed”. In de „literaire komedie” Circus Reve hakt de Volksschrijver zich met een bijl een weg door een symbolische muur om bij zijn getroebleerde jeugdtijd te komen.

De boze geesten blijven echter uit, en hiermee ook het drama. Reve-kenner en criticus Arie Storm schreef met Circus Reve zijn toneeldebuut, beslist een aanstekelijke tekst met fijne ironie over twee jongens die op zoek gaan naar de geest van Reve. Komen ze de man in het witte pak eenmaal tegen, dan ontvouwt zich een licht homo-erotische, goed getroffen sfeer.

Ondertussen dartelt Lilou Dekker als Reve-fan door de voorstelling heen; ze heeft de Amsterdamse Toneelschool gedaan en leerde daar „toneelspelen en nog meer dingetjes”, hiermee doelend op de #MeToo-zaak op die instelling. Halverwege gaat de voorstelling meer over Dekker en haar Reve-liefde dan over de schrijver zelf. Dat zij zo enthousiasmerend speelt, maakt veel goed.

Een dwingende verhaallijn kent Circus Reve niet, want ook Reve schreef immers boeken zonder plot, „maar het leven zelf zit erin”. Dat is geen toereikend excuus om een voorstelling te maken die spannend en raadselachtig begint, maar geleidelijk vastloopt in herhaling.

Regisseur Marijke Schermer kiest voor een tentlocatie aan de rand van Betondorp om de door Reve zo gevreesde wijk dichtbij te halen, maar het verkeerslawaai is hinderlijk en de beklemming blijft uit. Acteur Sebastiaan Frowijn vertolkt Reve uitstekend, zonder de onvergelijkbare stem te willen imiteren.

Aanvankelijk wilde het gezelschap in Storms bewerking Werther Nieland spelen, wat werd verhinderd door een rechtenkwestie. Jammer. Circus Reve is absurd en fantasierijk, maar eindigt in een wisselvallige Reve-hommage.