Thuiskok. Zoet vermaak

Vorige week las ik een artikel over een man die in liefst 99 van de 100 beste restaurants ter wereld heeft gegeten. Naarmate het verhaal vorderde, maakte mijn aanvankelijke enthousiasme plaats voor een lichte jaloezie; het soort jaloezie dat ik normaal alleen voel als ik zie dat iemand alles kan eten en toch dun blijft.

Ik denk dat het een vrij universele droom is: de wereld rondreizen en de beste restaurants bezoeken. Die restaurants maken voor mij de routineuze sleur draaglijker. Maar als ik helemaal eerlijk ben, hoort daar voor mij nog iets anders bij, namelijk rustige periodes thuis waarin ik alle tijd heb om niet alleen uitgebreid te koken, maar ook de lekkerste zoetigheden te maken.

Er moet gewerkt worden, deadlines moeten gehaald, dus meestal blijft het voor mij bij ‘gewoon koken’. En hoeveel voldoening ik daar ook uit haal, ik fantaseer soms over een huiselijk bestaan waarin ik elke week een nieuwe taart bak, daarmee mooi pronk onder een glazen stolp op tafel in een opgeruimd huis, desserts na elke maaltijd en de lekkerste koekjes voor tussendoor. Dat verlangen komt vaak op als ik boeken lees met veel zoetigheden die ik allemaal zou willen uitproberen. Zoals het hippe Sweet Foodista, vijftig recepten voor funky patisserie van Margaux Maeterlinck en Christophe Declercq.

Maeterlinck noemt zich foodista, Declerq is vakleraar banket en heeft veel boeken geschreven. Dit boek gaat over culinaire hypes, hybride vormen van zoet vermaak. Denk bijvoorbeeld aan de superpopulaire cronut (en terecht, dat ding is heerlijk), de liefdevolle kruising tussen de croissant en cronut waarmee de geweldige patissier Dominique Ansel in een klap wereldberoemd werd.

Geen cronut in Sweet Foodista, maar wel andere geinige pogingen tot vernieuwing, zoals een fronut, een donut in de vorm van frites, veganistische meringue gemaakt van het vocht van kikkererwten (daar moest ik bij slikken) en tartilla (een tortilla met fruit). Om er maar een paar van de vijftig te noemen. Uiteraard zie je hippe ingrediënten van nu terugkomen zoals de inmiddels alomtegenwoordige yuzu.

Een boek voor zoetekauwen en mensen die wel eens wat anders willen. Maar vooral ook voor mensen die weten dat een huis vol overdaad en zoet een warm en gastvrij thuis is.