Rotterdam

FvD-leider Baudet is bereid alliantie met Leefbaar te stoppen

Forum voor Democratie (FvD) is bereid om de politieke alliantie met Leefbaar Rotterdam te verbreken om een nieuw college met Leefbaar mogelijk te maken. Dat heeft Forum-leider Thierry Baudet zondagavond in een verklaring bekendgemaakt. Leefbaar is met elf zetels de grootste partij geworden bij de lokale verkiezingen in Rotterdam, maar D66 en PvdA (beide vijf zetels) willen niet in een college met Leefbaar, vanwege de alliantie met FvD. Ook GroenLinks heeft bezwaren tegen een college met Leefbaar. Zowel de Rotterdamse D66-leider Said Kasmi als PvdA-leider Barbara Kathmann zien het gebaar van Baudet echter als een eenzijdige opzegging, zeggen ze in een reactie. Kathmann spreekt van een „politiek spelletje”. Verkenners Jos van der Vegt en Derk Loorbach willen deze week met een advies komen. (NRC)